Ovaj objekat izgrađen je za klijenta koji je dočekao da ponovo izgradi dom nakon zemljotresa koji je zadesio Japan 2011. godine.

Nakon katastrofalnog zemljotresa 3. marta 2011. godine koji mu je porušio dom, klijent ovog projekta živeo silom prilika u improvizovanom naselju. Kao rezultat tog iskustva, on je projektnom studiu Ikeda Yukie Architects, izložio svoju zamisao koja se celokupno svodi na dobijanje mirne i skladne zajednice. Kao tipični stidljivi Japanac, vlasnik želi da svi stanovi imaju svoju privatnost, ali da omogući i prijatnu komunikaciju među stanarima.

Japanski-sendvic-stanovi02

Kako bi se izbegla buka, karakteristična za drvene konstrukcije, stanovi su podeljeni u tri jedinice i organizovani horizontalno, u nizu. Kako ne bi došlo do monotonije niza, a ujedno i zbog što efikasnije organizacije unutrašnjosti, njihova visina varira.

Japanski-sendvi─ì-stanovi01

Sva tri stana imaju terase na južnoj strani, kako bi se izbegla buka koja dolazi sa ulice. Svaki deo ovog zajedničkog objekta ima krov većeg nagiba, nalik planinskim. Ovo je doprinelo zanimljivim kosinama u enterijeru, ali i zaklonima na terasi, pružajući stanarima privatnost i osećaj ušuškanosti.

Japanski-sendvic-stanovi05

Srednji stan, u kom živi vlasnik, proteže se preko drugog nivoa susedna dva stana. S obe strane oslanja se na njih poput sendviča, stvarajući čistinu u prizemnoj zoni. Ovaj otvoreni prostor predviđen je za okupljanje stanara i komšiluka.

Japanski-sendvic-stanovi04

Foto: Koichi Torimura