Kineski projektni studio O-office Architects završili su obnovu nekadašnjeg hangara i od njega napravili galeriju organizovanu u sistem paviljona.

Napuštena fabrika, nakon skoro tri decenije doživela je rekonstrukciju i promenu funkcije. Na ovom mestu, unutar zadržanih starih betonskih zidina otvoren je novi izložbeni prostor – galerija MJH. Betonska konstrukcija zadržala je gotovo u potpunosti spoljašnji prvobitni izgled stvorivši poligon za organizovanje više izložbenih prostora povezanih sistemom rampi i prolaza.

MJH03

Glavni izložbeni prostor nalazi se u samom jezgru zgrade, konstruisan kao crna čelična kutija izdignuta od zemlje. Obzirom da je izdignut, a iznad njega postavljena dva reda krovnih prozora, ovom prostroru omogućena je adekvatna rasveta. Ova izložbena kutija s prizemljem je povezana preko dve delimično staklene hale. Ostatak prostora izdeljen je u više manjih izložbenih prostora. Celo prizemlje organizovano je tako da je otvoreno vizuelno ka originalnoj konstrukciji fabrike kao i okolnom pejzažu.

MJH02

Za glavni ulaz u galeriju, naglašen poluotvorenim betonskim prolazom, koristi se originalni ulaz stare fabrike. Novopostavljeni zidovi oko fabrike organizovani su tako da zajedno sa sistemom pešačkih i kolskih rampi povežu glavni ulaz, trg i prilazni put. Kretanjem kroz ovaj sistem moguće je sagledati industrijski i post-industrijski pejzaž i doživeti tok istorije ovog prostora.

ooffice_mag_db_06

Paviljno su povezani sistemom rampi.

ooffice_mag_db_09

Foto: Likyfoto