Stan je izgubio jednu sobu ali su zato prostorije dobile veću kvadraturu.

Po projektu arhitektonskog biroa Casa100 Arquitetura u brazilskom gradu Sao Paolu izveden je enterijer stana od 65 metara kvadratnih koji je, kako su klijenti zahtevali, trebao da bude minimalistički ali da pritom podseća na neki skandinavski prostor. Zahtev je bio i da se enterijeru ne pojavaljuje puno boja i detalja kako bi arhitektura mogla ga govori sama za sebe. Po svemu sudeći, arhitekte su uspešno odgovorile projektnom zadatku.

Osnova stana – novo rešenje

Glavna spavaća soba postala je veća dok je druga soba pretvorena u veliki garderober.

Stan je originalno ima dve male spavaće sobe i dva mala kupatila. Po novom projektu, glavna spavaća soba postala je veća dok je druga soba pretvorena u veliki garderober koji ujedno predstavlja i ulaz u mirni deo stana. Ovom ulaznom delu pridružen je radni deo kao i toalet dok je glavno kupatilo povećano na uštrb drugog i tako što je izbačena kada i na njegovom mestu je postavljena tuš kabina, piše ArchDaily.

Razdvajanje mirnog i bučnog dela stana izvedeno je mlečnim staklom čime se omogućen prodor svetlosti u unutrašnjost stana, a pritom prostor ne deluje skučeno.

U bučnoj zoni stana su takođe primenjena zanimljiva enterijerska rešenja. Kuhinja je potpuno otvorena ka dnevnom boravku preko radne ploče koja ujedno ima ulogu i stola za brze obroke.

U enterijeru su korišćeni materijali mirnije teksture pa tako u moru beline preovladava hrast kao i detalji od bakra koji unose dinamiku u prostor.

Klima uređaj na teresi sakriven je perforiranom metalnom oblogom, dok je na na njoj postavljena drvena ploča koja sada služi kao polica za cveće.

Foto: Gui Morelli

Kad ste već ovde…