Tri kubična volumena dodata su postojećem objektu na tri različita nivoa čime je dobijeno nesvakidašnje arhitektonsko rešenje ekstenzije.

Stara kuća iz 1934. godine po projektu arhitekte Emila Navinseka u ljubljanskom kvartu Trnovo potpuno je renovirana i nadograđena. Postojeći objekat osnove od oko 50 kvadrata Emil je svojevremeno projektovao i sagradio za svoje dve starije sestre i to odmah pored svoje vile. Po projektu biroa OFIS Arhitekti, ova kuća dobila je potpuno novi izgled.

Tri volumena, proporcija kao kutije za cipele, smaknuta su jedan u odnosu na drugi za 90 stepeni čime su kreirane nadstrešnice i terase.

 

Ulica u kojoj je kuća locirana doživela je urbanističku ekspanziju 60-tih i 70-tih godinama prošlog veka kada je izgrađen veliki broj porodičnih objekata s fasadama u kombinaciji belog maltera i obloge od tamnog drveta. Upravo ovaj vizuelni momenat iskorišćen je kao osnova za materijalizaciju nadogradnje.

Kutija za cipele

Nadogradnja kuće izvršena je kombinovanjem novih i starih elemenata na svakom spratu. Tri kubična volumena, svaki proporcije kao kutija za cipele, dodata su postojećem objektu na tri različita nivoa. Kutije su smaknute jedna u odnosu na drugu za 90 stepeni čime su kreirane nadstrešnice i terase. Njihova fasada urađena je tako da odgovara stilu ulice, a to je tamno drvo smreke čije su daske postavljane vertikalno. Dobijena struktura je kombinacija betonske osnove (temelja), metalnog okvira i drvene obloge.

OFIS arhitekti nazvali su ovu kuću 3SHOEBOX House baš zbog volumena koji su proporcija kutije za cipele.

Enterijer novog dela kuća je jednostavan i minimalistički. Velike površine obložene drvetom hrasta utopljavaju atmosferu, a imaju funkciju ormana i pregrada. Što se tiče starog dela kuće, enterijer je adaptiran uz zadržavanje postojećeg nameštaja.

Srce kuće

Stari i novi deo kuće povezan je na više načina: ekstenzija probija kroz zidove stare kuće čime su kreirani različiti prostori: dnevni boravak na prizemlju, dečija i gostinska soba na prvom spratu, spavaća soba s boravkom na drugom spratu.

U delu ukrštanja volumena napravljena je veza u vidu stepenica okačenih o glavni betonski zid. Inspiracija za ovo stepenište potekla je od rešenja čuvenog arhitekte Adolfa Losa koji je osmišljavao enterijere s puno platformi, niša i skrivenih kutaka. Upravo ovo stepenište obloženo u drvo čini srce kuće.

Tako je dobijena nova kuća od 228 kvadrata koja pleni pažnju svojim interesantnim arhitektonskim rešenjima i u eksterijeru ali i u enterijeru.

Na najvišem spratu kuće organizovana je spavaća soba sa zasebnim dnevnim boravkom. Da se i roditelji malo odmore…

Iz kuće se pruža sjajan pogled na panoramu Ljubljane.

Crteži: Osnove i preseci

Poprečni presek
Prizemlje
Prizemlje
Prvi sprat
Prvi sprat
Drugi sprat
Drugi sprat
Podužni presek
Podužni presek

Stara kuća i gradilište

Foto novog stanja: Tomaz Gregoric

Srodni članci na portalu Gradnja.rs: