Mrtvo more popularna je turistička destinacija za osobe koje žele poboljšati svoje zdravlje ali zaljubljenika u prirodu. Turisti će uskoro biti dočekani u jednoj potpuno neverovatnoj zgradi.

U zadnjih nekoliko desetaka godina Mrtvo more, koje se nalazi 400 metara ispod nivoa mora, dodatno „je potonulo“ to jest presušilo te je s ciljem informisanja posetioca o osetljivoj i ugroženoj okolini, pariski arhitektonski studio Sitbon Architectes odlučio da dizajnira turističko-informativni paviljon u potpunosti obložen solju.

Struktura paviljona napravljena je da nalikuje kristalu soli, uz ogromnu praznu, natkrivenu površinu u sredini „kristala“. Pristup paviljonu osiguran je putem niza stepenica koje simbolišu posledice vremena i ljudske aktivnosti.

paviljon-od-soli-1

U stvarnosti će paviljon biti izgrađen od metalnih okvira na kojima će se „uzgajati“ so koja će ih eventualno u potpunosti pokriti te pretvoriti paviljon u belu strukturu u prostoru koja služi kao turističko-informativni paviljon, ali i fizički podsetnik osetljivosti područja.

paviljon-od-soli-2