Gasholder Park je sjajan primer pretvaranja industrijskih postrojenja u zelene objekte javne namene.

Biro Bell Phillips Architects potpisuje projekat rekonstrukcije rezervoara za skladištenje gasa i njegove prenamene u park. Nakon što je prestao da vrši svoju funkciju, rezervoar sa skvera Pancras je uklonjen, ogoljena mu je fasada a čelična konstrukcija visoka 25 metara je renovirana i ponovo postavljena 2013. u blizini poznate železničke stanice King’ Cross kreirajući tako obode novog parka.

Gasholder-Park-by-Bell-Phillips-Architects-3-1020x610

Pored impozantne konstrukcije rezervora za gorivo, Gasholder Park krasi i kolonada prečnika 30 metara urađena od poliranog nerđajućeg čekika. U ovom prstenu se možete ogledati ali i skloniti od kiše, piše Inhabitat.

Gasholder-Park-by-Bell-Phillips-Architects-8-1020x610

Usred nekadašnjeg rezervoara zasađena je trava iznad koje se po rubovima uzdižu monumentalni čelični stubovi koji služe kao svojevrsna ograda novog parka.

Gasholder-Park-by-Bell-Phillips-Architects-2-1020x610

Gasholder-Park-by-Bell-Phillips-Architects-1-1020x610

Gasholder-Park-by-Bell-Phillips-Architects-7-1020x610  Gasholder-Park-by-Bell-Phillips-Architects-9-1020x610Gasholder-Park-by-Bell-Phillips-Architects-7-1020x610

Foto:  ARGENT, London Communications Agency

Pogledajte i kako izgleda najveći podzemni rezervoar za vodu na svetu