Ekološki svesno utočište od ubrzanog života isprojektovano je tako da pruži minimalno potrebne uslove za stanovanje četvoročlane porodice ali da se pritom ne gubi na komforu.

Objekat nazvan Moonlight Cabin, smešten na litici s pogledom na okean u australijskog oblasti Viktorija, mesto je gde se njegovi vlasnici mogu povući od grada i povezati se s prirodom. Zbog svoje izmeštene lokacije, Moonlight Cabin je nekako morao biti osiguran od provalnika pa je arhitekta osmislio funkcionalno rešenje koje pritom i izgleda lepo.

Moonlight cabin 01

Drveni pokretni paneli na tremu imaju kružne perforacije, koje pružaju prijatnu igru svetlosti i stvaraju dinamiku na svedenoj drvenoj fasadi. Na isti način ošupljene su i žaluzine, koje osim što regulišu količinu svetlosti koja prodire u unutrašnjost, štite kuću od provalnika dok vlasnici nisu prisutni.

Moonlight cabin 02

Zahvaljujući otvorima, vazduh prirodno struji pa se vikendica provetrava i kad gazde nisu kod kuće. Dobra strana ovog rešenja je i što onda za ovaj objekat nije potrebna klimatizacija što dodatno štedi energiju u ovom ekološki svesnom objektu.

Moonlight cabin 03

Moonlight cabin 04

Arhitektonski biro Jackson Clements Burrows Architects dizajnirao je ovaj od 60 metara kvadratnih i u skladu s principima održive arhitekture. Moonlight Cabin je ekološki svesna vikendica, koja koristi alternativne izvore energije, čime su vlasnicima smanjeni troškovi održavanja.

Moonlight cabin 05

Ideja arhitekata bila je da se kuhinja, kupatilo i ostali pomoćni prostori smeste u centralnoj zoni kuće. Na ovaj način, stvara se slobodan tok kretanja oko ovog prostora.

Moonlight cabin 06

Moonlight cabin 07moonlight-cabin_260815_10moonlight-cabin_260815_08

Foto: Jackson Clements Burrows Architects