Vila Vingt zatvorena je ka komšijama ali je zato potpuno otvorena ka prirodi koja je okružuje.

Prema projektu biroa Bourgeois/Lechasseur architects, vila Vingt postavljena je na padini brda nedaleko od skijaškog centra Le Relais u Kanadi i to tako da se sa sprata pruža fantastičan pogled na planine ali i na gradić Lac-Beauport. Objekat je podignut na postojećim temeljima stare kuće kako bi se zadržale određene dozvole, infrastruktura ali i zato što klijent zna sve prednosti (i mane) ove lokacije jer je na njoj dugo godina živeo.

Bela kedrovina na plafonu sprata nastavlja se i na krovu kako bi se naglasio kontinuitet između enterijera i eksterijera.

Inspiracija za projekat kuće potekla je od karakterističnog reljefa. Prvi nivo služi kao baza objekta koja se pruža suprotno od terena i potpuno se otvara ka severu. S druge strane, gornja etaža izgleda kao da lebdi iznad betonske baze u prizemlju, a konzolni delovi iskorišćeni su za smeštanje dnevnog boravka iz kojih se pruža sjajan pogled. Za dobar pogled, zaduženi su i prozori sa maksimalnim mogućim dimenzijama. Krov se pruža preko objekta praveći zaklon u prizemlju od velikih snežnih padavina.

Iako je kuća sva u staklu, pogledi sa pristupnog puta blokirani su u spavaćem bloku. Kako se približavate kući, otkriva vam se bogata tekstura bele kedrovine postavljene na plafon gornje etaže. Ovaj topao materijal nastavlja se na krovu kako bi se naglasio kontinuitet između enterijera i eksterijera.

Pravljenjem velikih otvora, kuća je dobila puno dnevne svetlosti, međutim trpezarija prima svetlo i preko svetlosnog okna preko kojeg se mogu ugledati i grane drveća.

Enterijerom dominiraju natur betonske površine koje u prostoru uspostavljaju vertikale. Gruba tekstura i vidljive pozicije oplate na zidovima hlade enterijer i čine ga industrijskim što je i bila želja klijenta.

Foto: Adrien Williams

Kad ste već ovde…