Zbog prilično ogranične površine za gradnju, novi objekat u Seulu napravljen je tako da se širi po visini. Iz takvog zahteva proistekla je i ova zanimljiva fasada.

U popularnom šoping kvartu Gangnam-gu nikla je nova zgrada vrlo karakteristične fasade. Ona je skroz zaobljena, potpuno je bela a pritom ima na sebi otvore koji liče na rupice u švajcarskom siru. Do ovog rešenja se, ipak, nije došlo slučajno. Naime, prostor za gradnju prodavnice Paul Smith bio je veoma ograničen – svega 330 kvadratnim metara. Kako bi se povećao raspoloživ prostor, gornji nivoi objekta su morali biti veći nego oni u osnovi pa je iz toga i proistekla ovakva fasada.

zaobljena-fasada-od-betona-01

Fasada je izvedena od livenog armiranog betona i nakon toga ofabrana u polu-sjajnu boju kako bi se sakrili spojevi. Ovako zanimljive krivine na fasadi postignute su striporom koji je isecan po željenoj krivini. Oplata od stripora je nakon toga postavljena u redovnu, drvenu oplatu.

zaobljena-fasada-od-betona-05

Zgrada nema prozore. Ima samo kružne otvore na na vrhu koji dozvoljavaju prodor svetlosti u enterijer.

zaobljena-fasada-od-betona-03 zaobljena-fasada-od-betona-04 zaobljena-fasada-od-betona-06

Foto: Yongkwan Kim