Tek što je nova centrala kompanije Apple useljena, šire se glasine da zaposleni nisu ni malo srećni novim objektom.

Nakon osam godina izgradnje i potrošenih pet milijadi dolara, projekat renomiranog biroa Foster + Partners konačno je završen, a zaposleni od aprila polako pristižu na svoja svemirski dizajnirana radna mesta. Do septembra 2017. godine, u ovom objektu, koji liči kao da je NLO sleteo nasred polja, radiće 12.000 ljudi. Međutim, ovi koji su prvi stigli već imaju primedbe.

Naime, Džon Gruber koji vodi sajt Daring Fireball, u svom nedeljnom podkastu rekao je da dobija brojne poruke od zaposlenih u Appleu koji se žale na uslove rada, piše Dezeen.

Omražene kapsule

Gruber kaže da se najveći broj žalbi odnosi na prostor otvorenog plana koji je organizovan oko kapsula – velikih open space kancelarija sa stolovima koji se dele po potrebama. On kaže da inženjeri očito više vole da rade u kancelarijama ili privatnim kabinama nego u open space prostoru. Neki od njih su toliko revoltirani da planiraju da napuste firmu.

“Sudeći prema reakcijama, ubeđen sam da će bolji programeri napustiti firmu jer ne žele da rade u takvim kancelarijama”, kaže Gruber.

Nova centrala Applea ima oko 80 problematičnih kapsula na svakom spratu. Svaka je opremljena s komadima koje potpisuje japanski dizajner Naoto Fukusawa, imaju velike centralne stolove napravljene od hrasta a pritom su i zvučno izolovane. Izgledaju kao da su na Enterprajzu i da će svaki trenutak ući Žan Luk Pikar. Međutim, zaposleni izgleda nisu ni malo fascinirani dizajnom…

Open space na udaru

Kanclerije otvorenog plana postale su uobičajene tokom devedestih dodina prošlog veka, a rešavale su problem smeštanja velikog broja ljudi na ograničenom prostoru. Međutim, poslednjih godina ovaj koncept je sve više omraženiji a razloga za tako nešto ima zaista puno. Zaposleni nemaju privatnost, često je velika buka a redovno se javlja i problem klimatizacije – nekom je jako hladno, nekom je jako toplo.

Naravno, tržište je odgovorilo s brojnim rešenjima poput lustera koji smanjuju buku u prostoru ili pregrada kojima se stvara osećaj privatnosti ali izgleda da ljudi ipak vole da rade u manjim prostorima jer se osećaju prirodnije.

Foto: via Dezeen

Kada ste već ovde, pogledajte i ovo: