Ova kuća podignuta je tako da su najvažniji parametri dobijeni iz bioklimatskih istraživanja terena na kojem je sagrađena.

Španski studio Alventosa Morell Arquitectes isprojektovao je još jednu sjajnu kuću koja na svojoj fasadi ima drvene panele… što je njihov prepoznatljiv arhitektonski znak. Casa LLP se, međutim, razlikuje od njihovih dosadašnjih projekata jer je oblik ove kuće na obroncima planine Kolserola, u blizini Barselone, diktiran bioklimatskim uslovima.

konzolna-pasivna-kuca-01

Kako bi potrošnja stuje u objektu bila što manja, kuća se prirodno greje i hladi. To je postignuto pre svega oblikom objekta. Kuća je konzolno oslonjena tako da u prostorijama ispod pravi hlad. Celo prizemlje je ukopano pa je kuća u potpunosti zaštićena sa severne, najhladnije strane.

konzolna-pasivna-kuca-09

Krov kuće Casa LLP je potpuno ozelenjen. Ovo kući pruža zaštitu od pregrejavanja pa je potreba za klimatizacijom isključena. Takođe, ozelenjen krov je i sjajno poslužio da se kuća stopi s prirodom, piše Dezeen.

konzolna-pasivna-kuca-10

konzolna-pasivna-kuca-02

Tokom zimskih meseci kuća se greje preko velikih staklenih površina na jugu kao i putem krovnih prozora. Sunčevi zraci prodiru u unutrašnjost kuće a zahvaljujući prirodnoj ventilaciji, topao vazduh struju do svake prostorije.

konzolna-pasivna-kuca-03

Casa LLP je zapravo dvojna kuća mada granice između njih ne postoje. U njoj žive dve sestre i svaki deo kuće ima po dve spavaće sobe, dnevni boravak sa svaki sa svojim kaminom, trpezariju, kuhinju… Prostorije su postavljene simetrično, kao u ogledalu.

konzolna-pasivna-kuca-06

Sve sobe imaju izlaz na zajedničku terasu koja je okrenuta ka jugu i nudi sjajan pogled na planinske masive.

konzolna-pasivna-kuca-07konzolna-pasivna-kuca-05 konzolna-pasivna-kuca-08

konzolna-pasivna-kuca-04

Foto: Adrià Goula