Ukoliko ne volite komšiluk, ovo nije zgrada za vas ali svakako pročitajte nešto o zanimljivom konceptu vertikalne komune.

Nova zgrada u Belgiji projektovana je tako da se stanari koji u njoj žive što više sreću i druže. Projektni biro C.F. Møller Architects i Brut Architecture osmislili su zgradu tako da se 25% njene površine nalazi na balkonima, terasama, zimskim baštama i zajedničkim prostorijama.

Položaji balkona zamišljeni su tako da se oni međusobno prepliću kako bi se ljudi sretali, upoznali i družili.

zgrada-za-druzenje-1

Iako se potencira otvorenost prostora i što manje vizuelnih prepreka, stanarima se garantuje privatnost kada oni to požele.

zgrada-za-druzenje-2

Još jedna bitna karakteristika ove stambene zgrade jeste i energetska efikasnot. Cilj je da se postigne nivo pasivne zgrade – odnosno da se energija potrebna za zagrevanje i hlađenje energije dobije iz sopstevenih izvora.

zgrada-za-druzenje-3

Zgrada će imati zimsku baštu koja će se protezati na tri nivoa.

zgrada-za-druzenje-5

Krov zgrade je posebno osmišljen za zbližavanje komšija. Pored roštilja, tu su i stolovi, stolice kao i mala radionica za popravljanje bicikala.

zgrada-za-druzenje-4