Ova porodična kuća, smeštena u istorijskom grčkom gradu Megara, svedena je i prilagođena prilično pustom okruženju.

Usred trista stabala maslina, između ravnice i Gerania planina na severu usidrena je ova rezidencija. Kuća je organizovana kroz dva unutrašnja dvorišta, koja su u celokupnoj formi jasno definisanog trougla, međutim delimično ošupljenog. Trouglasti plan levkasto se otvara prema jugu. To je ujedno i jedan od ulaza u dvorišta koji zajedno sa drugim, smeštenim između dnevne i spavaće zone, čini da kuća ima otvoreni koncept prema dvorištima ali donekle zatvoren prema divljini.

Residence in Megara01

Residence in Megara02

Ova dvorišta organizovana u trougaoni plan, stvaraju otvoreni unutrašnji prostor, nalik atrijumu, koji je karakterističan za mediteranske rezidencije. Iako spolja gledano ova struktura deluje krajnje oštro i strogo, u unutrašnjsti ona je veoma razigrana. Spoljašnji i unutrašnji prostor konstantno se prepliću, čemu doprinose i velike staklene površine. Iako je prividno ograđeno od okruženja, cilj je direktan kontakt životnog prostora s okolnim planinama, piše ArchDaily.

Residence in Megara03

Povezanost s okruženjem oslikava se u i zemljanim tonovima betona, primarnog materijala ove kuće. On je u svojim obodnim zidovima mestimično vertikalno ošupljen, kako bi prirodna svetlost dodatno prodrla u unutrašnjost.

Residence in Megara04

Residence in Megara05

Održivost projekta i njegova još jača veza s prirodom, učinjena je primenom zelenog krova. Vegetacija krova prilagođena je klimatskim uslovima ove grčke oblasti. Krov ove rezidencije krase biljke poput lavande, majčine dušice, gaurasa i drugog rastinja. Trouglasta kompozicija postala je deo pejzaža.

Residence in Megara06

Foto: Petros Perakis