Uklapanje u kontekst bilo je jedna od ključnih smernica u procesu projektovanja; foto: Đorđe Đoković
Domaći i regionalni projekti, Izdvojeno

Divčibar: Multifunkcionalni objekat sa savršenim pogledom na ski-stazu

Čista i savremena interpretacija tradicionalnog uz zadržavanje lokalnog duha bila je ideja vodilja pri projektovanju ovog objekta na Divčibarama.

Projektni biro GPD Kej iz Valjeva aktivno radi na osmišljavanju atraktivnih sadržaja na Divčibarama, poznatom planinsko-turističkom odmaralištu na planini Maljen. Ovom prilikom, predstavljamo vam njihov objekat pod nazivom „Divčibar“, koji je izgrađen kao upravna zgrada javnog skijališta sa pratećim uslužno-ugostiteljskim sadržajima u okviru „Divčibare Ski Resorta“.

Kako je uklapanje u kontekst bilo jedna od ključnih smernica u procesu projektovanja, težilo se čistoj i savremenoj interpretaciji tradicionalnog uz zadržavanje lokalnog karaktera, navode autori projekta.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Pročišćena forma se bazira na primeni konstruktivnih i tesarskih elemenata naglašene jednostavnosti; foto: Đorđe Đoković

Pročišćena forma se bazira na primeni konstruktivnih i tesarskih elemenata naglašene jednostavnosti.

Pročišćena forma se bazira na primeni konstruktivnih i tesarskih elemenata naglašene jednostavnosti. Raster objekta i čista forma, podržali su jednostavnu i slobodnu organizaciju prostora sa akcentovanjem otvaranja ka stazi u vidu velikih staklenih površina.

Na fasadi objekta korišćen je lokalni divčibarski kamen sakupljen oko ski staze. Strm krov kao odlika planinskog objekta, svojom „kontra“ jednovodnom orijentacijom otvara ceo objekat ka stazi, tako da komunicira sa njom i njenim korisnicima na način da ih „poziva“ na ulazak, a ujedno naglašava završetak staze.

Staza i objekat prožimaju se tokom celog dana; foto: Đorđe Đoković

Objekat i staza kao gledalište i scena

Velike staklene površine dopuštaju da se staza i objekat prožimaju tokom celog dana, stvarajući dinamiku transparentnog prostora i odnos između objekta i staze, kao odnos između gledališta i scene.

Glavni ulaz u objekat organizovan je sa južne strane preko restoranske terase. Uz ulaznu zonu sa vetrobranom i garderobom su smešteni toaleti za korisnike skijališta.

Glavni ulaz u objekat organizovan je preko restoranske terase; foto: Đorđe Đoković

Velike staklene površine dopuštaju da se staza i objekat prožimaju tokom celog dana.

Iz ulazne zone se pristupa restoranskom delu objekta, koji je oganizovan u prizemlju i na galeriji. Deo prizemlja se sastoji iz servisnog dela, koji uključuje kuhinju, magacin kuhinje, garderobu i toalet za zaposlene, magacin dnevnih potreba i šank, sa zasebnim ulazom na severnoj strani.

U okviru suterena su organizovane tehničke prostorije, kotlarnica, ostava za ogrev i magacin. Potkrovlje je najvećim delom organizovano kao restoranski prostor, sa kancelarijom uprave skijališta i toaletom.

Potkrovlje je najvećim delom organizovano kao restoranski prostor; foto: Đorđe Đoković

Faktografija

  • Godina projektovanja: 2016–2019.
  • Godina realizacije: 2019.
  • Površina objekta: 260 m2
  • Spratnost: Su+P+Pk.
  • Projektant: Projektni biro GPD Kej d.o.o. Valjevo
  • Autor i odgovorni projektant: Milan Jakić, dipl.inž.arh.
  • Koautorka: Andrijana Maksimović, dipl.inž.arh.
  • Autor i projektant enterijera: Predrag Petković, dipl.inž.arh.
  • Saradnik za arhitekturu: Miodrag Maksimović, dipl.inž.arh.
  • Saradnik za arhitekturu: Lazar Ćirić, dipl.inž.arh.
  • Izvođač: GPD Kej d.o.o. Valjevo
  • Odgovorni izvođač: David Maksimović, dipl.inž.arh.
  • Saradnik: Slavoljub Marković, dipl.inž.građ.
  • Fotografije: Đorđe Đoković

Grafički prilozi

Osnove
Osnove
Presek
Presek

 

Kad ste već tu…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

1 komentar

  1. Rus

    Kao da je Trijumfalna kapija napravljena, na Divčibarama baš….. Ništa posebno.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *