Elegantna nagradnja stare brvnare; Foto: Raphaël Thibodeau
Svetski projekti

Eho izvorne arhitekture u drvenoj nadgradnji stare brvnare

Porodična vikendica na obali jezera, stara 40 godina, dobila je novu formu ali je zadržala svoju glavnu karakteristiku, pogled na jezero.

Plan firme Paul Bernier Architecte, koja potpisuje projekat rekonstrukcije ove kanadske vikendice, bio je da se objekat u potpunosti obnovi i proširi kako bi postao otvoren, fluidan i svetao prostor, koji koristi najbolje od okoline.

Neposredna blizina jezera navela je arhitekte da planiraju proširenje objekta u vertikalnom smislu, te je po obimu originalnog prizemlja dodat samo zastakljeni trem,

Dodatak strukturi je čist i monolitan volumen, ali njegovi materijali i boje su eho izvorne vikendice.

Pred arhitektama je bio veliki izazov: da sprovedu rekonstrukciju i proširenje, ali da ne naruše postojeću harmoniju između vikendice i prirode. Projekat je morao da omogući da novo i staro budu podjednako jasno vidljivi.

Kontrast i kontinuitet

Zato je čitav projekat definisan, a zatim i realizovan, kroz nekoliko primarnih smernica. Na projektu se sustiču dve ere, odnosno originalna brvnara i savremena ekstenzija. Stari objekat je rustičan, napravljen od kamena i drveta i imao je kosi krov. “Dodatak strukturi je čist i monolitan volumen, ali njegovi materijali i boje su eho izvorne vikendice”, kažu arhitekte za Archdaily.

Drveni kubus

Tako je na postojeću vikendicu dodat drveni kubus koji nije samo proširio stambenu površinu na 250 kvadrata već je omogućio i sjajne vizure na jezero. Kubus je obrađen u tamnom arišu tako da se ova nagradnja praktično ni ne primećuje.

Svetao enterijer

Postojeći masivni kameni kamin je obnovljen i nalazi se u središtu prostora, te je sada vidljiv sa svake strane.

Masivni kameni kamin je obnovljen i nalazi se u središtu prostora, te je sada vidljiv sa svake strane.

Svetlo i pogledi

Novo stepenište koje vodi na dodati sprat izvedeno je u svetlim materijalima i ima minimalistički dizajn.

Dodavanje nove etaže je kako za klijente, tako i za arhitekte imalo značajnu ulogu. Ona je pružila nove poglede ka okruženju koji nisu bili mogući iz prizemlja. Takođe je postavljen i krovni prozor, koji takođe služi i za dodatno osvetljavanje prizemlja.

Postavljen je i krovni prozor koji služi i za dodatno osvetljavanje prizemlja.

Spavaća soba postala je poput opservatorije, gde se iz kreveta može uživati u pogledu na nebo i jezero.

Transparentni pod

Kroz veliki vertikalni prozor na istočnoj strani jutarnja svetlost suptilno ulazi u unutrašnjost kuće i preko sprata se filtrira ka prizemlju kroz transparentni pod hodnika.

Trem za zimu

Novi zastakljeni trem je postavljen na južnoj strani i u ovom prostranom delu se može uživati u velikoj količini prirodne svetlosti tokom dana.

Kamen i drvo, koji su bili primarni materijali prvobitne brvnare, dominiraju i u celom novom prostoru.

Kamen i drvo, koji su bili primarni materijali prvobitne brvnare, dominiraju i u celom novom prostoru. Ostale površine su uglavnom u beloj boji kako bi se što više reflektovala svetlost i kako bi se istakle boje okolne prirode.

Grafički prilozi

Osnova prizemlja
Osnova prizemlja
Osnova sprata
Osnova sprata

Faktografija

 

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

1 komentar

  1. miki

    fantazija! osećam da ćemo je uskoro videti u mnogim holivudskim ostvarenjima! od pogleda iz objekta na prirodu prosto zastaje dah!

Ostavite odgovor

Obavezna polja *