Odmaralište GALERIA na Jahorini kraj Sarajeva
Izdvojeno, Regionalni projekti

Bioklimatski plašt Galerie na Jahorini integriše objekat s krajolikom

Paneli na fasadi ne samo da pružaju privatnost i zaštitu od vremenskih uslova, već i svojom vertikalnošću interpretiraju stabla drveća na popularnoj skijaškoj destinaciji.

Na olimpijskoj planini Jahorina u Bosni i Hercegovini, u podnožju najpoznatije staze, nalazi se GALERIA, objekat koji je prema željama idejnih tvoraca osmišljen da postane novi home spa i ski-restaurant koncept koji će biti mesto za uživanje istinskih hedonista i ljubitelja zimskih sportova.

Prestižna lokacija nudi pogled na ski stazu i gondolu Poljice, a sama arhitektura, bila je definisana od samog početka: moderna i inovativna rešenja koja su spoj enterijera i eksterijera, te apsolutno nenametljiv objekat koji je građen materijalima najviših standarda.

Projekat arhitekture i dizajna apartmana potpisuje Mersiha Karić iz biroa Stilisctica, dok je za enterijer restorana bio zadužen beogradski A4 Studio.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Hotel se nalazi u podnožju najpoznatije ski-staze na Jahorini

Apsolutna transparentnost restorana

Kroz sam proces projektovanja, ideja je jasno sledila princip da je restoran u prizemlju i na prvom spratu, otvorenog rešenja osnove, apsolutno transparentan prema okolini gde se osećaj unutrašnjeg i spoljašnjeg prostora prožima i čini jedinstven ambijent.

Kompozicija arhitekture usklađena je s topografijom kako bi se omogućio neskriveni pogled na okolni krajolik koji se infiltrira u unutrašnji prostor restorana, objasnila je za naš portal Mersiha Karić.

Okolni krajolik infiltrira se u unutrašnji prostor restorana
Enterijer restorana po projektu A4 Studio

Apartmani, projektovani kao luksuzni koncept, imaju u svom sadržaju saune, više kupatila i minimalno 3 spavaće sobe.

Kontrastno donjem delu objekta, gornji spratovi – gde su smeštena četiri luksuzna apartmana – „skriveni“ su gledano spolja, što je omogućila kombinacija stakla i vertikalnih panela, čime se u prostor unosi meka prirodna svetlost, zadržavajući osećaj uronjenosti u planinski prizor.

Apartmani, projektovani kao luksuzni koncept, imaju u svom sadržaju saune, više kupatila i minimalno tri spavaće sobe.

Apartmani imaju u svom sadržaju više kupatila

Vertikalni paneli na gornjem delu objekta montirani su na čelične nosače i daju različitu atmosferu u zavisnosti od klime i godišnjeg doba

Zajednički prostor je fokus ambijenta i koncentrisan je oko prostora za sedenje tj. ložišta sa otvorenim pogledom na ski-stazu ili šumske predele.

Vertikalni paneli na gornjem delu objekta montirani su na čelične nosače i daju različitu atmosferu u zavisnosti od klime i godišnjeg doba, dok istovremeno integrišu zgradu s okolnim prirodnim krajolikom.

Ovaj bioklimatski plašt nudi zaštitu od vremenskih uslova i zaštitu privatnosti, a pritom su i osnovna materijalizacija objekata.

Okomiti paneli integrišu zgradu s okolnim prirodnim krajolikom

Tri godine izgradnje

Kako bi GALERIA bila potpuna u estetskom, funkcionalnom i ugostiteljskom smislu, najbolji kuvari i poznavaoci vina kreirali su vrhunski meni, gde se dotiču tradicionalna kuhinja i moderni gastronomski specijaliteti.

Realizacija objekta trajala je tri godine, a kako na kraju dodaje Mersiha Karić, do rezultata se došlo detaljnim razradama svih eksterijerskih ali i enterijerskih detalja za koje je bio zadužen beogradski A4 Studio.

Fokusiranost na detalje u enterijeru

Foto-galerija

Hotel se nalazi u podnožju najpoznatije ski-staze na Jahorini
Hotel se nalazi u podnožju najpoznatije ski-staze na Jahorini
Odmaralište GALERIA na Jahorini kraj Sarajeva
Odmaralište GALERIA na Jahorini kraj Sarajeva
Hotel se nalazi u podnožju najpoznatije ski-staze na Jahorini
Hotel se nalazi u podnožju najpoznatije ski-staze na Jahorini
Enterijer restorana
Enterijer restorana
Fokusiranost na detalje u enterijeru
Fokusiranost na detalje u enterijeru
Faktografija
naziv objekta:

GALERIA Luxury Ski Apartments and Restaurant

lokacija:

Jahorina, BiH

godina projektovanja :

2019.

godina izgradnje:

2022.

fotografije:

Jasmin Fazlagić, Adi Sehić, Nihad Mujačić

autor arhitekture i dizajna apartmana:

Mersiha Karić, Stilistica

autor enterijera restorana:

A4 Studio

Izabrali smo za vas...

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

3 komentara

  1. Arhi D

    Prestižna lokacija? Na sred staze
    Nenametljiv objekat?

    Svako ko je ikad skijao na Jahorini razume da je ovo silovanje prostora. Ne mogu to da anuliraju nikakvi omotači, luksuzni materijali niti enterijer. Nije u podnožju nego je na sred staze i tu se okuplja najviše ljudi, pravi se strašna gužva i može doći do povreda. Objekat zaklanja i pogled starijim objektima, nijednim svojim elementom nije uklopljen u okruženje. Šta to beše kontekst? Ništa, bitno je ko ima vezu.

    Jahorina će biti kao Zlatibor jako brzo

  2. Vuk

    Jedino što je istinito u tekstu je to što je moderno dizajniran objekat. Inače, mesto mu uopšte nije tu na tri metra od gondole na dnu skijaške staze. Bukvalno je „ubudžen“ objekat.

  3. max_old_town

    Katastrofa. Uklapa se?? Pa nije to Novi Beograd. Plaćeni članci teško da će da operu ovu sramotu i silovanje Poljica, Jahorine..

Ostavite odgovor

Obavezna polja *