Izvođenje, Saveti arhitekte Sonje

Kako hidroizolovati zid u 5 koraka

Problemi sa vlagom su uvek aktuelni. Nedavno smo dobili pismo na koje ćemo ovom prilikom pokušati da damo odgovor.

„Sa spoljnje strane cokle probija vlaga iz zemlje. Koji materijal bi rešio moj slučaj pojave vlage? Želio bih kuću kasnije obložiti stiroporom.“

Silvester

Vaše pitanje smo prosledili stručnim licima kompanije Sika. Vukoje Mašulović nam je poslao sledeći odgovor:

Postoje dva rešenja hidroizolacije cokle koja zavise od toga da li podloga pije atmosfersku vlagu ili se vlaga penje kapilarno kroz pore u zidu.

 • Ukoliko je u pitanju atmosferska vlaga potrebno je prvo da se cokla obije kako bi se došlo do cigle. Zatim se to mesto premalteriše sa cementnim malterom u koji se ubaci dodatak Super Sikalite prah. Ovaj dodatak malteru daje hidrofobne sastojke tj vodonepropusnost a ujedno generiše i makro pore tj paropropusnost.
 • Ukoliko je u pitanju kapilarna vlaga potrebno je takođe da se obije postojeća cokla i zatim izvode injektiranje sa proizvodom Sika Mur Injecto Cream sa kojim se prekida dovod vlage u gornju barijeru zida. Ukoliko ima deponovane vlage u zidu u gornjoj barijeri  potrebno je omalterisati i gornje slojeve sa sikalite malterom kako bi deponovana vlaga mogla izaći u vidu isparenja.

Sika Mur Injecto Cream se može koristiti za izolovanje svih tipova zidova: od opeke, sendvič ili kamenim zidovima.

Tok hidroizolacije zida

1. Priprema podloge: Oštemajte zid kako bi došli do izvorne konstrukcije zida i izmerite njegovu debljinu.

2. Bušenje rupa: probušite rupe prečnika 12 mm na razmacima ne većim od 120 mm. Najefektnije je bušenje kroz fugu pri dnu zida od opeke/kamena.

3. Pripremite materijala za injektiranje sa pištoljem

4. Pritiskanjem okidača na pištolju i povlačeći ga unazad popunjavajte svaku rupu potpuno sa SikaMur Injecto Cream izolacijom do 1 cm od površine. Povremeno očistite vanjsku stranu duge cevi brisanjem krpom.

5. Unesena izolacija neće odmah isušiti vlažne zidove. Zato je potrebno da se dalji radovi odlože i da se omogući period sušenja pre nanošenja završne obrade zida.

6. Za jedan mesec se isuši 25 mm debljine zida. Znači za zid debljine 23 cm sušenje otprilike traje 9 meseci. Ukoliko želite da ubrzate postupak isušivanja koristi se SikaMur mort.

Pročitajte i naš članak kako da izvučete vlagu iz zida.

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

17 komentara

 1. Kako sprečiti pojavu vlage u kući | Gradnja - Portal građevinarstva i arhitekture

  […] Kapilarna vlaga se penje kroz zid zbog neadekvatna ili dotrajala HI. Rešenje za izolaciju kapilarne vlage je Sika Mur Injecto Cream sistem injektiranja. Ova pasta za zaustavljanje prodora vode se nanosi ubrizgavanjem u predhodno izbušene rupe (otvore) na zidu korišćenjem ručnog pištolja. Jednom ubrizgan u sloj maltera, ovaj materijal se širi kroz vlažan zid, čime se obezbeđuje vodonepropusna barijera i blokiraju dalji prodori kapilarne vlage. Pogledajte detaljan način namošenja izolacije za sprečavanje kapilarne vlage. […]

 2. zoki

  Postovani.Borim se da suzbijem vlagu koja mi se pojavila u kuci gde zivim sa porodicom.Od dna cokle do pojasa zida,odvaja mi se malter,dok se u toj suljini pjavljuje skorenjena budj i vlaga.Da li ima neko resenje za suzbijanje ove napasti,da mogu sa porodicom da uzivam u carima kucnog ambijenta?Hvala.

 3. NIKOLA MALESEVIC

  Sve ovo gore navedeno je uredu , s tim da niko nije objasnio da ovaj postupak nece dati zeljene rezultate ukoliko je objekat gradjen od zemlje ili je za vezivno sredstvo mesto maltera koristena zemlja . Za takve objekte a i one ostale daleko je kvalitetnije kao i znatno jeftinije izvrsiti prosecanje cele povrsine zida i postaviti novi hidroizolacijoni materijal

 4. Predrag Petrovic

  Postovani,zivim u staroj kuci od cigle gde ima dosta vlage,zidovi pri dnu su vlazni i oseca se vlaga,sa spolne strana zida imam stiropor izolaciju i fasadu.Dali bi pomoglo da se sa unutrasnje strane zida ubrizga u zid sika mur-injecto cream 100.Hvala

 5. milan

  moj problem se ogleda u tome da mi samo jedan betonski stub u kuci vuce vlagu iz cokle. sve ostalo je suvo spolja je stiropor 10cm debljine a iz nutra je izgletovano. sta da radim?

 6. Eleonora

  Postavila bih pitanje o suzbijanju vlage, ne znam na koju adresu.
  Stoga ga postavljam ovde: Zgrada je stara. Zid je spoljni, iza njega nije bilo ništa i nije vlazio. Susedna zgrada se proširila ya širinu tog zida i pojavila se vlaga do oko 2 metra visine, tokom zime i košnih perioda. Koji bi bio način da se vlaga više ne javlja i ko bi to mogao da izvede?
  Drugo pitanje je : podrumski hodnici su bili omalterisani i okrečeni, kad je zgrada zidana, pred II svetski rat. U podrumu se ima utisak vlage, pod je od nabijene zemlje, ali nema jasne vlage. Te zidove bi trebalo ostrugati, premalterisati i ofarbati, da bi bilo uredno. Šta bi trebalo da kažem moleru, koju masu za malter da koristi?
  U nadi da ću dobiti odgovor, primite srdačne pozdrave, Eleonora

  1. Sonja Brstina

   Kao odgovor na vaše prvo pitanje, stručnjaci su naveli da je moguće da, ako je reč o krovu, limovi nisu dobro izvedeni. Ukoliko je ipak reč o sredini ili prizemlju objekta, onda su verovatno u pitanju instalacije.
   Što se tiče vašeg drugog pitanja, vlaga je sigurno prisutna jer nema hidroizolacije. Jedno od mogućih rešenja je premazati zidove sika 1k izolacijom.

 7. Slavisa

  Zivim u prizemlju u zgradi. Sve spoljne zidove u stanu sam iznutra izolovao stiŕodorim i obradio lepkom. U poslednje vreme na podu pored spiljnih zidova pojavljuje se kondenzacija. Ima li neko resenje za taj priblem

  1. Sonja Brstina

   Kontaktirali smo stručnjake vezano za vaš problem. Obzirom da živite u prizemlju, savetuju da se i spoljni zidovi oblože termikom. Uz pojačanu termoizolaciju i svakako bez sušenja veša u pristorijama, sa radijatorskim grejanjem više neće biti kondenza.

 8. Dragoslav

  Poštovana,
  već niz godina imam problem sa vlaženjem zida u stanu. Problem se javlja na zidu koji deli kupatilo i sobu. A vlaženje kreće od vrha zida. Iznad stana je komšijino kupatilo. Kako sam tražio mišljenje JP „Infostan“, majstori angažovani od strane tog preduzeća su napisali da je vlaženje od komšije. U razgovoru sa komšijom dogovoreno je da on sanira pod svog kupatila kod slivnika, izolacijom. I pored navedenog vlaženje se nastavilo. Posle vlaženja, malter nabubri, delovi otpadaju, i krune se. Oseća se miris čađi i gorenja. U istom zidu su i odžaci.
  Pitanje : Koji materijal da upotrebim za izolaciju ?

 9. milosević stanisa

  poštovani,moja kuća je novogradnja imam 5stiropor izolaciju,10 mineralnu vunu na plafonu,pvc stolariju,grejanje je parno odnosno imam radijatore javlja mi se vlaga maltene svuda u dnevnoj,spavaćoj sobi.tražim pomoć šta uraditi još.unapred hvala,

 10. Danilo Radinovic

  Zivim u soliteru ma devetom spratu. U spavacoj sobi izmedju 9 i 10 sprata kada pada kisa pojavljuje se vlaga. Kako da to izolujem

 11. Ervin Somodji

  Postovani imam problem sa kapilarnom vlagom,iznutra su mi se pojavili mokri zidovi i na laminatu u coskovima se javlja doslovno voda,dosta kondenza….Soba je od blokova a spolja je postavljen stiropor od 5cm a na temelje je zalapljen stirodor ……

 12. Milos

  Postovani imam problem sa vlagom u kuci i to severna strana kuce samo, ceo zid. Sta je najbolje raditi?

 13. Jasna

  Poštovani,
  U pitanju je stan u prizemlju, malo višlje prizemlje, postavili smo termo izolaciju sa unutrašnje strane spoljnog zida. Metalni profili, mineralna vuna, parna brana folija i gips ploče, ukupna debljina izolacije sa gipsom je 4 cm. Nakon desetak dana pojavila se vlaga na podu uz zid širine čak 30 cm. Šta bih trebalo uraditi da se ovaj problem reši. Unapred hvala…

 14. Slavica

  Kako da izolujem zid sobe koji je do kupatila?

 15. Gabriela

  Poštovani,
  Potrebna mi je pomoć da bi mi zid podruma bio siv.
  Zid podruma mi je vlažan i obila sam ceo malter. Unutrašnje zidove sam izolovala kondorom. Interesuje me sa čime bi mogla maltretirati kondor i da se malter stabilno prilepi na zid.
  Hvala vam unapred na odgovoru

Оставите одговор

Obavezna polja *