Na šest spratova bolnice smešteno je 128 soba za pacijente; foto: HGEsch
Svetski projekti

Arhitektura Švarcvald klinike za 21. vek

Autori projekta kreirali su dizajn koji kombinuje udobnost smeštaja u hotelu sa kriterijumima performansi koje zahteva ustanova za negu.

Milanski studio Matteo Thun & Partners i nemačka arhitektonska firma HDR Germany projektovali su novo krilo najvećeg ortopedskog centra u Nemačkoj, Waldkliniken Eisenberg.

Naime, Matteo Thun & Partners su 2013. godine pobedili na međunarodnom konkursu za dizajn novog bolničkog krila, da bi zatim odlučili da na projektu sarađuju sa HDR Germany, piše Dezeen.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Objekat ima pojačanu vezu s prirodom; foto: HGEsch

Bolnica koja svoje pacijente tretira kao goste

Ortopedski centar koji se nalazi u Tirinškoj šumi, na oko 72 kilometra od Lajpciga, zahvaljujući novom krilu moći će da primi sve pre i post-operativne pacijente, kao i one kojima je potreban terapijski tretman.

Matteo Thun & Partners, zajedno sa HDR Germany, su zbog svog velikog iskustva na radu u ugostiteljskom sektoru uspeli da kreiraju dizajn koji kombinuje udobnost hotelskog smeštaja sa kriterijumima performansi koje zahteva ustanova za negu.

„Osnovna vizija za naš blok odeljenja je bila da se izgradi bolnica koja svoje pacijente tretira kao goste. To bi trebalo da bude bolnica koja pruža i prvoklasnu medicinsku negu i najviši nivo životnog kvaliteta.“, piše na veb stranici bolnice.

Standardna soba za pacijente značajno se razlikuje od uobičajenog standarda u Nemačkoj; foto: HGEsch

Mogućnost interakcije i privatnosti

Na čak šest spratova bolnice smešteno je 128 soba za pacijente, od kojih većina sa samo dva kreveta, koji se pritom mogu radi privatnosti izolovati centralnom zavesom.

Sobe za pacijente su raspoređene po obodu kružne zgrade, kako bi u svakoj bilo dovoljno vazduha i prirodne svetlosti. Između soba su organizovane zimske bašte koje funkcionšu kao zajednički prostori.

„Zbog snažnog naglaska na hotelskom karakteru, standardna soba za pacijente značajno se razlikuje od uobičajenog standarda u Nemačkoj. Uređenje kupatila, nameštaja i terase nudi mogućnost i interakcije i privatnosti. Takođe, pacijenti mogu da jedu i razgovaraju jedni sa drugima dok uživaju na svetlošću okupanoj pjaci“, rekli su iz Matteo Thun & Partners.

Luksuzni restoran dostupan je i pacijentima i posetiocima; foto: HGEsch

Drvo je najzastupljeniji materijal u objektu, kako bi se postigao topao i umirujući osećaj tokom boravka u centru.

Javni zajednički prostori su dizajnirani na način da podsećaju na zajedničke prostore u hotelima. Ovim je uključeno i formiranje predvorja, koje ima drvene podove i akustički drveni plafon.

Drvo je generalno najzastupljeniji materijal u objektu, kako bi se postigao topao i umirujući osećaj tokom boravka u centru. Takođe, zeleni krovovi i dvorišta pojačavaju vezu sa okolnom prirodom.

Objekat sadrži i bar i nekoliko restorana, uključujući i luksuzni restoran koji je dostupan i pacijentima i posetiocima. Kafeterija za pacijente nalazi se u centralnom delu zgrade i povezana je sa dvorištem, dok je kantina za osoblje direktno povezana sa okruženjem zgrade.

Projekat potpisuju Matteo Thun & Partners i HDR Germany; foto: HGEsch

Foto-galerija

Grafički prilozi

Fotografije: HGEsch

Izabrali smo za vas…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

2 komentara

  1. miki

    sehr gut! schöne Natur

  2. Zoran

    zar i tu tirkiz, pa sivo, pa zlatna, pa…, pa…i koje drvce za potpalu elektricnog kamina (ili kakav je vec..)
    nadam se da ce trend proci sto pre..
    samo cekam kraaaaj!

Ostavite odgovor na miki

Obavezna polja *