Domaći i regionalni projekti

Raskošna kuća na Senjaku s pogledom na celu prestonicu

Skoro sve prostorije dnevne zone su velikim staklenim površinama orijentisane ka glavnoj vizuri – panorami Beograda.

Na Senjaku je nikla kuća od 620 kvadratnih metara čija arhitektura se ogleda u troslojnosti prostora. Naime, geometrija kuće i pozicija na parceli, kao i prostorni odnos kuća-dvorište-bazen koncipirani su u odnosu na i oko specifičnih prirodnih karakteristika lokacije – osunčanost, konfiguracija terena, vizure.

Postojanje jedinstvenih vizura omogućile su formiranje jedinstvenog ambijenta.

Parcela na kojoj je izgrađen objekat, smeštena je na grebenu iznad podzemnih laguma, visinski izdignuta 8 metara iznad pristupne javne saobraćajnice i 15 metara iznad susedne parcele, s krovovima susednih kuća ispod najniže kote parcele. S jedne strane, specifična konfiguracija terena predstavljala je dodatni izazov prilikom projektovanja, pa je zbog savladavanja velike visinke razlike između pristupne saobraćajnice i nivoa podruma (garaža), ali i očuvanja laguma, planiran kolski pristup autoliftom.

Dvostruka visina u dnevnom boravku

Kuća oko bazena

S druge strane, opisane karakteristike terena i postojanje jedinstvenih vizura, koje obuhvataju deo Beograda od Novog Beograda do hrama Svetog Save, omogućile su formiranje jedinstvenog ambijenta.

Kuća je pozicionirana na parceli na način da deli dvorište na dva dela, odnosno zadnje dvorište obraslo zelenilom namenjeno igri dece, i prednje dvorište s infiniti bazenom orijentisano ka panorami Beograda. Na ovaj način kreiran je troslojni prostor – unutrašnji prostor, spoljašnji prostor dvorišta i grad.

Geometrija kuće razvija se oko prostora bazena na način da se njegova osunčanost postiže tokom većeg dela dana. Ova namera se postiže i u kasnim popodnevnim satima oduzimanjem terasa od volumena kuće.

Funkcionalno, kuća je podeljena na tri zone, odnosno dnevnu zonu u prizemlju, noćnu zonu na spratu i podrum u kome su smešteni garaža, tehničke prostorije i teretana.

Ulaz

Troslojnost prostora

Troslojnost prostora ogleda se i u materijalizaciji kuće – konstrukcija, fasada i enterijer se koncepcijski i materijalno prožimaju.

Konstrukcija objekta je armirano betonska, delom vidljiva u enterijeru i posebno akcentovana masivnim betonskim zidom koji prolazi kroz sva tri nivoa kuće i ujedno njen glavni prostor – dnevnu sobu. Skoro sve prostorije dnevne zone i nekolicina prostorija noćne zone orijentisane su velikim staklenim površinama ka glavnoj vizuri – Beogradu. Pored toga dnevna soba ima duplu spratnu visinu, čime se dodatno naglašava centralnost ovog prostora.

Fasada je vetrena i materijalizovana u keramičkim pločama – u prizemlju su to crne keramičke ploče u celoj visini fasade prizemlja, na spratu sive keramičke ploče u teksturi natur betona, dok su terase materijalizovane i naglašene teksturom drveta.

Soba za pušenje

Materijalizacija i kolorit fasade preslikani su i na enterijer. U enterijeru preovladavaju sivi tonovi (od bele do crne). Korišćeni materijali su keramika, natur beton, drvo, čelik, staklo.

Spavaća soba
Gostinjska soba
Gostinjska soba

Slike eksterijera noću:

 

Faktografija

  • Lokacija: Beograd, Senjak
  • Godina projektovanja: 2015-2016.
  • Površina objekta: neto površina 620m2, bruto površina 790m2
  • Spratnost: Po+Pr+Sprat
  • Fotografija: Miloš Martinović

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *