Novoprojektovani deo objekta je oblikovan savremeno a sve u cilju maksimalnog uvažavanja forme i materijalizacije postojeće zgrade.

Osnovna škola Svetozar Marković nalazi se jezgru beogradske opštine Vračar. Izgrađena je 1954. godine prema planovima arhitekte V.Milića, a danas, posle 60 godina rada, škola i dalje ima 24 odeljenja i 700 učenika sa radom u dve smene, sa tendencijom porasta broja đaka.

Kako bi se proširili kapaciteti i poboljšali uslovi za obavljanje školskih aktivnosti, urađena je rekonstrukcija i dogradnja škole čiji projekat potpisuje studio a2arhitektura na čelu s arhitektama Dijanom Adžemović-AnđelkovićVladimirom Anđelković.

Dogradnja je oblikovana savremeno a sve u cilju maksimalnog uvažavanja forme i materijalizacije postojećeg objekta.

Projektom je predviđena dogradnja – nadziđivanje postojećeg objekta osnovne škole za jednu etažu u okviru postojećeg gabarita objekta, na delu prizemnog krila zgrade orijentisanog ka ulici Đorđa Vajferta (iznad postojeće fiskulturne sale i učionice-nastavne zbornice) kao i na delu centralnog fronta objekta sa aneksom ka Hadži Milentijevoj ulici, spratnosti P+1, (iznad postojećih učionica i zajedničkih prostorija), tako da novoprojektovana spratnost iznosi P+2. Projektom nadziđivanja se zadržava postojeća građevinska linija objekta u odnosu na ulicu kao i u odnosu na granice katastarske parcele.

Na preseku dva krila objekta novoformiran je vertikalni prodor kroz postojeću i novoprojektovanu strukturu škole. Na taj način dobijen je atrijumski prostor sa oslobođenim liftovskim oknom, koje omogućava vertikalnu komunikaciju kroz celokupnu strukturu objekta (podrum, prizemlje, prvi i drugi sprat), dodatni prosvetljaj primarnih horizontalnih komunikacija u objektu i povezivanje starog i novog dela objekta.

Nove prostorije

Pored postojećih nastavnih prostorija projektom nadziđivanja dobijene su učionice za informatiku, strane jezike, fiziku kao i za hemiju sa svojim pripadajućim kabinetima. Pored ovih prostorija, u cilju pravilnog funkcionisanje škole, predviđeni su prostori za nastavnu zbornicu, čitaonicu sa boravkom na otvorenom i svečanu/parternu salu. Sve novoprojektovane nastavne prostorije su jugoistočne orijentacije.

Skladno oblikovanje

Novoprojektovani deo objekta je oblikovan savremeno a sve u cilju maksimalnog uvažavanja forme i materijalizacije postojećeg objekta i u skladu sa utvrđenim uslovima, za preduzimanje mera tehničke zaštite objekta, od strane Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda. Posebna pažnja autora bila je usmerena ka usklađivanju novoprojektovane forme sa postojećim estesko-konstruktivnim karakteristikama objekta u cilju postizanja jedinstva oblikovanja a da pri tome novoprojektovani deo objekta jasno ukazuje na savremeni arhitektonski pristup dogradnje-nadziđivanja postojećeg objekta.

Cilj autora bio je da se novoprojektovana struktura skladno razlikuje od postojećeg volumena škole.

Nadograđena etaža objekta se jasno prepoznaje kao novi element, koji u smislu sekundarnih elemenata forme, prati i nadgrađuje postojeću dinamiku prostora i karakteristike objekta. Novoprojektovani prostor biblioteke i parterne sale, se razlikuje u tretmanu obrade, od ostalog dela objekta, postavljanjem sekundarne fasadne obloge – perforirani plastificirani čelični lim – u cilju obezbeđivanja kontrolisanog upliva prirodne svetlosti. U oblikovnom smislu, cilj autora bio je da se novoprojektovana struktura skladno razlikuje od postojećeg volumena škole.

Faktografija

  • Autori:
    dr Dijana Adžemović-Anđelković d.i.a.
    dr Vladimir Anđelković d.i.a.
    a2arhitektura
  • Saradnici:
    Aleksandar Bogojević d.i.a.
    Ranko Pavlović d.i.a.
  • Projekat izradio:
    Bekament d.o.o., Ustanička 128A, Beograd
  • Godina realizacije:
    2016/17
  • Investitor:
    Grad Beograd, Gradska uprava – sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu, ul. Kraljice Marije br.1, Beograd
  • Finansijer/implementator:
    Vlada Republike Srbije, Ministarstvo prosvete nauke i tehnološkog razvoja
  • Izvođač radova:
    Konzorcijum Jugogradnja d.o.o., Velizara Kosanovića 23, Beograd i „Građevinar Kocić“ d.o.o., Vuka Vrčevića BB, Beograd
  • Naziv dela:
    Rekonstrukcija i dogradnja – nadziđivanje OŠ Svetozar Marković, Beograd
  • Godina izrade:
    Projektovano 2014, realizovano 2016. godine
  • Autor fotografije:
    Relja Ivanić

Kad ste već ovde…

Škola u Španiji koja je (skoro) nevidljiva
Ova škola napajaće se energijom zahvaljujući promeni nivoa reke
Finska škola budućnosti koja decu približava prirodi