Konkursi

Šest ideja za uređenje Trga Slavija

Višespratna, svetlosna ili rešetkasta fontana, vodeno ogledalo, akvarijum u podzemnim pešačkim prolazima, staza za planinarenje u centru Beograda – rešenja su koja su predložena na konkursu za uređenje Slavije. Kako će čuveni prestonički trg definitivno izgledati, biće odlučeno u toku ove godine.

Ono što je gotovo izvesno, je fontana u sredini, o kojoj se odavno govori, kao i uređenje pešačkog saobraćaja uvođenjem podzemnih prolaza. Zemni ostaci Dimitrija Tucovića biće preneti u Aleju velikana, dok će spomenik ostati na Slaviji, ali će najverovatnije biti izmešten pored zgrade Narodne banke Srbije.

Poslednjeg dana 2012, stručni žiri na konkursu za urbanističko-arhitektonsko rešenje Trga Slavija, dodelio četiri jednako vredne druge nagrade (po 250.000 dinara), kao i dva otkupa (po 50.000 dinara). Jedno rešenje dobilo je pohvalu, bez nagrade, jer je van uslova konkursa. Prva nagrada nije dodeljena.

(Višespratna fontana – „1×2 studio“)

Slavija tako novi izgled neće dobiti na osnovu jedinstvenog idejnog rešenja, već će za dobitnu kombinaciju poslužiti zamisli šest nagrađenih radova. Prva nagrada nije dodeljena, jer, kako objasnio gradski arhitekta i predsednik žirija Dejan Vasović, ni jedan rad „nije se toliko izdvojio od ostalih da bi eventualno mogao da predstavlja nešto što bi se zvalo – rešenje za Slaviju“.

Kako će trg definitivno izgledati, znaće se posle postupka koji će sprovesti Agencija za investicije i stanovanje grada Beograda, kao finansijer rekonstrukcije, a izrada glavnog projekta planirana je u toku 2013. Prema rečima gradskog arhitekte, na ovom konkursu nisu ni tražili jedinstven odgovor, već – ideje. Kako je konkurs bio anketni, odabrani radovi se mogu koristiti u celini ili u delovima. Dalji postupak, na primeni ovih rešenja, biće sproveden uz konsultacije autora čije ideje mogu biti uključene u uređenje trga.

– U sva četiri nagrađena, kao i dva otkupljena rada, postoje elementi koji se mogu iskoristiti, ali ćemo tek videti, šta se u okviru budžeta može realizovati, te šta je tehnički i tehnološki moguće primeniti – navodi Vasović.

(Fontana i vodeno ogledalo, koje bi zimi zamenila jelka)

Nagrade su dodeljene timovima: 1. Grozdana Šišović, Dejan Milanović, Aleksandra Bogdanović, Luka Jovićević („Re:act studio“)2. Drecun Vladica, Milivojević Miloš, Mitrović Jovan, Folić Milena, Hadžiahmetović Aida (saradnici Ljubić Slavoljub i Željko Petkovski); 3. Nikola Stevanović, Vladimir Radulović, Vanja Enbulajev i Vojislav Stevanović (studio „Metar“) sa saradnicima i 4. Đorđe Stojanović, Milutin Cerović, Anđela Karabašević, Milica Tasić, Bogdan Obradović, („4od7 arhitektura“) sa saradnicima.

Otkupljen je rad Vladana Drndarevića, kao i rešenje koje je poslao „1×2 studio“ (Zoran Abadić, Dušan Milovanović, Jelena Bogosavljević, Jelena Zagorac i Milan Karaklić).

Prilikom razrade projekta uređenja trga, objašnjava arhitekta grada Beograda, konsultovaće i saobraćajne stručnjake, jer je osim estetike, cilj i bolja prohodnost.

Saobraćajno unapređenje kao i uređenje samog Trga Slavija, deo je projekta urbane obnove Beograda. Očekuje se da će krajem ove godine biti izabran izvođač i da će početi radovi. Njihova dužina, zavisiće od vrste i obima, kao i od primenjene tehnologije. U najoptimističnijoj varijanti, oni bi mogli trajati 6 meseci, ali je ključno – kakvi će podzemni prolazi biti korišćeni.

(Akvarijumi i podzemnim prolazima – autor Vladan Drndarević)

Nesumnjivo je da bi uređenjem trga, te razdvajanjem tramvajskog i trolejbuskog saobraćaja, i ukidanjem autobuskih stajališta i korišćenjem pešačkih prolaza, svi učesnici u saobraćaju bili daleko bezbedniji.

Šta su arhitekte predlagale?

Fontana od stotinu svetlosnih štapova

Autori studia „4od7 arhitektura“ centralni deo trga zamislili su kao svetlosnu fontanu, gde bi stotine svetlosnih štapova rotiralo oko svoje ose i „plesalo“.

(Rešenje studija „4od7 arhitektura“)

Njihovo saobraćajno rešenje podrazumeva samo jedan novi podzemni prolaz, sa tri ulaza, koji povezuje pešačke tokove na periferiji trga sa centralnim delom. Planirano je zadržavanje pešačkih prelaza na svim pogodnim i bezbednim mestima. Predviđena širina podzemnog prolaza je 5 metara. Protok vazduha i dnevnog svetla predviđen je kroz tri ulaza u podzemni prolaz. Dva ulaza, koja se nalaze na periferiji trga, sadrže stepenice i lift, dok ulaz na centru trga ima samo rampu sa nagibom 8%.

Spomenik Dimitriju Tucoviću je izmešten na lokaciju uz Nemanjinu ulicu. Kada je reč o urbanom mobilijaru, najvažnije mesto zauzimaju svetiljke (ukupno 91, na stubovima visine 4 metra). Klupe su raspoređene kako u centru, tako i na periferiji trga.

Eko-ostrvo

„Re:act“ studio predvideo je u centru trga fontanu u obliku rešetkaste cilindrične konstrukcije. Na njoj je mnoštvo mlaznica, koje se mogu programirati tako da dobiju različite efekte vodoskoka. Oko fontane, zamislili su zeleni prsten. Spomenik Dimitriju Tucoviću izmešten je ispred zgrade Narodne banke.

(Fontana koju je predložio studio „Re:act“)

Leti fontana, zimi jelka

Prema zamislima arhitekta Drecun, Milivojević, Folić i Hadžiahmetović, na Slaviji preko leta stakala fontana, dok bi je zimi menjala – jelka. Fontana prečnika oko 15 metara bila na centralnom delu trga, a mlazevi bi se slivali u „vodeno ogledalo“. Ovo atraktivno rešenje ima jednostavne trase podzemnog prolaza.

Urbano planinarenje

Studio „Metar“ predvideo je korišćenje podzemnih prolaza za ulične sportove.

Predloženo rešenje predviđa spuštanje trga ispod nivoa kolskog saobraćaja. Formiranjem podzemnog centralnog trga dobija se multifunkcionalan prostor, koji objedinjuje podzemne pešake trase, komercijalne i rekreativne sadržaje. Njihov rad možda je najbolji, kada je reč o korišćenju podzemih prolaza. Planirana je o traka za trčanje, i zid za slobodno penjanje, što bi Beograđanima nesumnjivo, bilo izuzetno interesantno.

(Podzemni prolaz sa trakom za trčanje – studio „Metar“)

Bista Dimitrija Tucovića ostaje na trgu i pored fontane i zelenila čini jedinstven motiv trga. Popločanje trga je prekinuto sa dve kružne staklene lanterne koje su u ravni popločanja i po kojima je moguće hodati. Pored centralnog kružnog otvora i mlaznica fontane postavljena je velika kružna betonska klupa.

Projektovano je 5 silaza – kod hotela „Slavija“, kod Deligradske, Nemanjine, Kralja Milana i Beogradske ulice, kao i kod Narodne banke.

Akvarijum u prolazima

Zanimljivu ideju dao je i Vladan Drndarević, koji je predložio podzemne prolaze ispod fontane, sa akvarijumima vodenog sveta Dunava i Save.

(Pešački plato iznad trga)

Višespratna fontana

Rad „1×2 studia“ predviđa da Slavija dobije višespratnu fontanu – iznad u obliku prstena, a ispod od ponirućih štapova.

Leteći pešački plato – lepa zamisao, ali nemoguća

Rad Milorada Obradovića i Žarka Čajića, pohvaljen je (bez nagrade), ali je istaknuto da nije prema uslovima konkursa, pa stoga nije ni ušao u konkurenciju. Oni su zamislili da iznad nivoa Trga Slavija bude izgrađen pešački plato, neobičnih oblika.

(M.S., eKapija)

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *