Foto: Joe Fletcher
Arhitektura

Poput visećeg mosta: Okačena kuća na potoku ojačana za novi život

Ova kuća neodoljivo podseća na slavni Fallingwater arhitekte Frenka Lojd Rajta, ali se zapravo radi o rekonstrukciji objekta u strogo zaštićenoj zoni.

Arhitekta Anne Fougeron transformisala je postojeći objekat u neobičan kalifornijski dom, koji kombinuje klasičnu modernističku estetiku sa velikom naklonošću sa okolnim pejzažem.

Projekat nazvan Suspension House može se reći da je jedan od onih projekata koji su unikatni za karijeru jednog arhitekte, a Anne Fougeron je kroz njega uspela da prevede želju svojih klijenata u spektakularnu stvarnost, poštujući divljinu lokacije bez kompromisa po pitanju jasnoće dizajna, piše Wallpaper.

Foto: Joe Fletcher

Rekonstruisana kuća iznad potoka deluje kao da jedva dotiče tlo ispod sebe.

Postojeća kuća zauzimala je onu vrstu lokacije koja je ne samo retka, već može se reći i zabranjena za gradnju, imajući u vidu da kalifornijski zakon više ne dozvoljava izgradnju kuća preko potoka. Tako su Fougeron i njen tim morali pametno da iskoriste ovu jedinstvenu priliku.

Postojeći objekat je morao biti konstruktivno obnovljen, kako bi mogao da izdrži opterećenje novih intervencija. Nakon ove adaptacije, objekat i dalje deluje kao da jedva dotiče tlo.

„Objekat koji čovek napravi u prirodi, može postojati u harmoniji sa njom ili u disparitetu. Cilj je bio da se ova struktura ponovo poveže sa okruženjem, uz najbolje korišćenje ove izuzetne lokacije za klijente.“, rekla je Fougeron.

Foto: Joe Fletcher

Poput visećeg mosta

Prema propisima, ojačani objekat morao je da poštuje obrisi originalne kuće, koja je na svu sreću imala i tri izdašna spoljašnja prostora.

Pažljivo planiran konstruktivni sistem omogućio je da se masa prvobitne kuće proširi novim gornjim spratom, rotiranim za 90 stepeni u odnosu na glavnu strukturu.

Dok je prvobitna kuća bila poduprta stubovima koji su bili zabijeni u korito potoka, arhitekte i inženjeri su isprojektovali strukturu koja je poput visećeg mosta postavljena između dve kosine.

Foto: Joe Fletcher

Kuća je postavljena kao jednostavan i skroman okvir za divljinu koja se nalazi oko nje.

Blizina potoka iskorišćavana je u svim mogućim segmentima, odnosno na nju se gleda iz različitih delova kuće.

Sa strukturalnim elementima poput stepeništa, podova ili kuhinja, koji su izvedeni u tamnim bojama, kombinacija sa plafonima i zidovima u beloj vodi dovela je do toga da je kuća postavljena kao jednostavan i skroman okvir za divljinu koja se nalazi oko nje.

Foto: Joe Fletcher

Masa prvobitne kuće proširena je novim gornjim spratom, rotiranim za 90 stepeni u odnosu na glavnu strukturu

Foto: Joe Fletcher

Providni materijali pružaju mogućnost da se okolna šuma i tekuća voda osećaju u svakoj prostoriji.

Providni materijali se koriste u svim zonama, uključujući prozore od poda do plafona, staklena vrata i balustrade, pružajući mogućnost da se okolna šuma i tekuća voda osećaju u svakoj prostoriji.

Foto: Joe Fletcher

Ulaz na +2

U kuću se ulazi na drugoj etaži, kroz prilaz koji je provučen kroz šumu, a na ovom nivou su organizovani dnevni boravak i trpezarija.

Terase sa prednje i zadnje strane omogućavaju pogled na potok, koji se proteže u pravcu istok-zapad ispod kuće.

Foto: Joe Fletcher

Nova krovna terasa

Apartman za goste, sa sopstvenom privatnom terasom nalazi se na spratu ispod, zajedno sa pomoćnim prostorima, dok je spavaća zona za vlasnike kuće na novom trećem nivou.

Na ovom nivou je i još jedna spavaća soba i fleksibilan prostor, sa novom krovnom terasom koja se otvara od najveće sobe.

Foto: Joe Fletcher
Foto: Joe Fletcher

Gostinska kuća

Zasebna kuća za goste se nalazi neposredno uz stazu koja vodi do glavne kuće i poseduje zonu za spavanje i manju kuhinju.

Foto: Joe Fletcher

 

Izabrali smo za vas...

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

1 komentar

  1. miki

    fantastično!

Ostavite odgovor na miki

Obavezna polja *