Arhitektura

Vinarija u Toskani koja se skriva u brežuljku

Vinarija Villa Solaia u Toskani potpuno je utopljena u prirodu kako njena struktura ne bi ometala širenje okolnih vinograda.

Zanimljiva geometrija prostora potpuno je u skladu sa toskanskim pejzažom, a kada imanje posmatramo od gore, objekat se uopšte ne vidi. Na ovaj način, postignuto je da ovo moderno arhitektonsko rešenje stoji potpuno u skladu sa prirodnom lepotom regiona.

Struktura je delom prekrivena zemljom, što omogućava vinogradima da se prostiru i preko krova.

Iza projekta stoji italijanski biro Pierattelli Architecture. Kako piše Design Boom, biro je osnovan u pre više od 30 godina i naročito je poznat po upotrebi organske strukture u svojim radovima.

U ovom projektu, to se najviše vidi po dizajnu velikih ovalniih staklenih površina koje odvajaju vinski podrum od samog vinograda. Struktura je izgrađena od armiranog betona koja je delom prekrivena zemljom, što omogućava vinogradima da se prostiru preko krova.

Osim sektora namenjenih proizvodnji vina, ovaj objekat sadrži i otvorene prostorije za turste i sve ljubitelje vina – posebno tradicionalnog sovinjona. Projekat bi trebalo da bude dovršen do kraja 2019.

Vizualizacija objekta gledano iz visine. Zgrada vinarije nalazi se skrivena u sredini.
Fotografija originalnog imanja
Jedna od prvobitniih skica idejnog projekta
Još jedna skica na kojoj se vidi plan imanja i elevacije

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *