Projekat renoviranja potpisuje ljubljanska ARREA Arhitektura; Foto: Tadej Bolta
Domaći i regionalni projekti

Zavod za gluve i nagluve u Ljubljani ušuškan u opeku i drvenu konstrukciju

Stari objekat zasijao je u novom sjaju sa školskim prostorijama koje su svetle, pune topline i napravljene od prirodnih materijala.

Deo kompleksa Zavoda za gluve i nagluve (ZGNL) u Ljubljani renoviran je 2019. godine, a iza njegovog sadašnjeg izgleda stoje Ana Merklin, Uroš Rustja, Martina Tepina i Maruša Zorec iz biroa ARREA Arhitektura.

Kako za naš portal navode autori, renoviranje kompleksa proizašlo je iz potrebe da se za školu i vrtić ove ustanove obezbede nove učionice i igraonice.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Spoljna fasadna obloga napravljena je od tesane cigle; Foto: Tadej Bolta

Jasna programska čitljivost

Nova intervencija sprovedena je kao dogradnja i proširenje postojećih traktova, sa idejom da učionice budu smeštene što bliže centralnom holu.

Arhitektonski projekat prati logiku grananja postojećeg kompleksa ZGNL, čime se održava njegova jasna programska čitljivost.

Spoljna fasadna obloga od opeke postavlja objekat u postojeći urbanistički kontekst.

Prvobitni i sadašnji izgled objekta ZGNL; Foto: Arhiva ARREA i Tadej Bolta

Spoljna fasadna obloga od sečene cigle postavlja objekat u postojeći urbanistički kontekst.

Nove intervencije su izvedene od čvrste drvene konstrukcije (KLH), koja omogućava statičku stabilnost objekta nakon renoviranja.

Vidljiva drvena konstrukcija, drvena stolarija i podovi stvaraju prirodan ambijent enterijera. Spoljna fasadna obloga od sečene cigle postavlja objekat u postojeći urbanistički kontekst.

„Sa drvenom arhitekturom, gde vas svetlost vodi kroz prostor, želeli smo da stvorimo okruženje prilagođeno deci i vaspitačima, gde će svako moći da razvije svoje posebne talente što je više moguće“, napominju autori.

Kako dodaju, važno je bilo da školske prostorije budu svetle, pune topline, sagrađene od prirodnih materijala i neutralne, da u njima zažive deca, vaspitači i dečji crteži, svako pojedinačno i svi zajedno u svojoj različitosti.

Okruženje prilagođeno deci i vaspitačima; Foto: Tadej Bolta

Prvi korak do potpunog renoviranja

Kako saznajemo, nove prostorije ZGNL-a su prvi korak na putu potpunog renoviranja školskog kompleksa.

Autori žele da zajednički lobi postane centar predškolskog i školskog programa kako bi prostori bili svetli, a staze čiste.

Zbog toga su upravu i sanitet najpre preselili u nove i renovirane prostorije na istočnoj ivici celine i dogradili nedostajuće učionice i igraonice.

U sledećoj fazi na redu su učionice za osnovce a potom i zajednički prostori cele škole.

Vodilo se računa da prostorije budu svetle i pune topline; Foto: Tadej Bolta

Grafički prilozi

Foto-galerija

Spoljna fasadna obloga napravljena je od tesane cigle; Foto: Tadej Bolta
Spoljna fasadna obloga napravljena je od tesane cigle; Foto: Tadej Bolta

Faktografija

  • naziv objekta: Zavod za gluhe in naglušne, Ljubljana, Slovenia
  • autori: Ana Merklin, Uroš Rustja, Martina Tepina i Maruša Zorec
  • arhitektonski biro: ARREA arhitecture
  • klijenti: Ministarstvo obrazovanja, nauke i sporta, ZGNL, Eco Fund
  • površina: 1.166 m²
  • godina projektovanja: 2019.
  • godina izgradnje: 2019.
  • troškovi: 1,20 miliona evra
  • fotografije: Tadej Bolta, arhiva ARREA

Izabrali smo za vas…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

3 komentara

  1. miki

    blaga je reč odvratno! kao da je ludnica a ne objekat za ljude bez ili oštećenog sluha, ponižavajuće…. muka mi je od kopiranja švedskog načina gradnje kako spolja tako i iznutra!

  2. Daca

    @miki
    Mogli bi birati reči, prilikom komentarisanja, jel one vise govore o VAMA nego o onome što zelite komentarisati….

    1. miki

      postavlja se pitanje VAMA? u kom svojstvu ste na ovim stranicama ? ako vam je dosadno twit.i insta su na drugoj strani gde možete da raspravljate sa ljudima o kulturi,politici, ovde je isključivo stvar inženjera i dobrih i loših projekata , veliki poz

Ostavite odgovor na miki

Obavezna polja *