Zgrada podignuta za dve nedelje uz pomoć samo jedne mašine; Foto: Apis Core
Građevinarstvo

Otvara se najveća 3D štampana zgrada na svetu

Nakon samo dve nedelje izgradnje, završena je zgrada od 650 kvadratnih metara. 

Izgradnja objekata metodom 3D štampe postaje sve veći izbor građevinskih firmi širom sveta, pa tako i kompanije Apis Cor iz Bostona koja je neko vreme već poznata po svojoj arhitekturi iz trodimenzionalnog štampača. Njihov poslednji i najveći projekat do sada jeste zgrada u Dubaiju površine 650 kvadratnih metara.

Radeći pod geslom “Štampamo zgrade“, kompanija Apis Cor je postala lider u svetu 3D štampane arhitekture, pa se mogu pohvaliti brojnim projektima poput kuće u Moskvi, pristupačnim stambenim kompleksima u Luizijani i Kaliforniji ali i drugim zgradama u SAD. Svaki njihov projekat otpočinje fazom analiziranja lokacije i izbora najadekvatnijeg materijala, a potom sledi prilagođavanje za izgradnju putem 3D štampe.

Pošto je Dubai poznat po svojoj negostoljubivoj klimi gde temperature naglo rastu i opadaju, moralo se posebno obratiti pažnja na materijal za izgradnju jer je on morao da dobro podnosi ekstremne vrućine i hladnoće.

„Klima u Dubaiju je veoma oštra. Temperatura i vlaga mogu se značajno promeniti u toku jednog istog dana. Izabrani materijal za gradnju mora se konstantno ponašati na isti način, uprkos promenljivim uslovima okruženja.“, istakao je Nikita Cheniuntai, osnivač i predsednik kompanije Apis Cor.

Uz angažovanje tri radnika, jedne građevinske dizalice i 3D štampača, objekat je izgrađen za samo dve nedelje.

U konvencionalnim uslovima gradnje podrazumevalo bi se postavljanje skela i masivne mašinerije na gradilištu. Međutim, na lokaciji u Dubaiju gotovo jedina mašina bila je 3D štampač veličine većeg automobila, zahvaljujući kojoj je objekat izgrađen na licu mesta, brže i efikasnije nego da je to urađeno uz primenu tradicionalnih građevinskih metoda.

Uz angažovanje tri radnika, jedne građevinske dizalice i 3D štampača, uz primenu mešavine na bazi gipsa koju proizvodi Apis Cor, objekat je izgrađen u rekordnom roku – za samo dve nedelje.

U kasnijim fazama, primenjene su tradicionalne metode gradnje za postavljanje prozora, vrata i krova, a armirani nosači su dodati kako bi se ojačali zidovi.

Dobijena bela fasada reflektuje sunčevu svetlost, a primenjeni materijal obezbeđuje izolaciju objekta pri svim klimatskim uslovima.

U novoj zgradi će biti smeštene administrativne kancelarije, a useljenje se očekuje ovih dana.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *