Antigradnja

Demit fasada – primer izvođenja izolacije sa spoljne strane

U rubriku antigradnje stigao je još jedan primer parcijalne ugradnje demit fasade koja se ovoga puta nalazi u Novom Sadu, u naselju Bistrica.

Naselje Bistrica je nastalo 80-tih godina i izvedeno je uglavnom u crvenoj opeci sa pojedinim prefabrikovanim betonskim zidovima na fasadi. Nesporno je da ovaj betonski zid ima slabiju termičku izolaciju u odnosu na ostatak objekta.

Iz ovog razloga vlasnik stana se oblučio za dodatnu izolaciju ali ne sa unutrašnje stana već sa spoljne strane zida, tj na fasadi. Demit fasada kao rešenje bi bilo korektno da je ostatak stanovnika objekta izveo istu intervenciju. Ovako, lepa stambena zgrada koji se nalazi na vrlo frekventnom potezu ovog dela grada sada izgleda ovako:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

4 komentara

 1. Nenad

  Na žalost u Beogradu, a verujem i u Srbiji, oni koji moraju da vode računa kako grad izgleda to ne čine.

 2. TamaraMB

  Ovo u Beogradu traje već godinama i svi pokušaji pojedinaca da se iznađe neko rešenje završavaju odgovorima: „Na žalost nema se para u budžetu opštine…“ pa su tako stanari prepušteni sami sebi – oni koji imaju para urade svoje parče fasade, oni koji nemaju ne urade ništa, neki urade iznutra, neki započnu spolja pa ne završe … i tako nam se grad polako i sigurno pretvara u ruglo a nadležni ćute i žmure… što se može videti i na ovim vezama
  http://www.youtube.com/watch?v=wekToAvCeuw,
  http://www.youtube.com/watch?v=Zv-bTkV6v9w i
  http://www.youtube.com/watch?v=NYg4Bz2yX78 i u albumu https://plus.google.com/u/0/photos/111170802171942724262/albums/5672504680553842145

 3. Marko

  I prozor je izbušio!

 4. Mare

  Meni ne izgleda toliko lose. Cak, izgleda lepse nego ranije. Mislim da je problem kod tih starih zgrada evidentant I da posto gradovi nemaju novca niti zelju da pokrenu akciju postavljanje termo izolacije na starijim objektima u sradanji sa samim stanarima, dolazi do ovakvih situacija. Medjutim, vlasnik stana je vlasnik stana I on ima pravo da sam sebi obezbedi sve uslove za kvalitetniji zivot. U ovom slucju grejanje ako je centralno se jako vise trosi I racuni su samim tim povecani, te je fasada opravdano resenje.

  Po meni, svaki grad treba da pokrene akciju sanacije I izolacije fasada I omoguci gradjanima da kroz racune npr Objedinjene naplate u Nisu, na period od nekoliko godina isplacuju intervenciju. Po novom Zakonu, grad je u obavezi da sanira fasada I resave problem stare gradnje, cime se I ulepsava grad.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *