Foto: Miloš Martinović
Aktuelno

Industrijska zona Novog Sada konačno prepoznata: Schneider Electric otvorio InGrid na mestu Novkabela

Hala Užara ponovo je postala dom programerima koji će nastaviti tamo gde su njihovi prethodnici pre skoro pola veka stali, ali na poslovima i uslugama za 21. vek.

Danas je u Novom Sadu, uz prisustvo visokih zvanica, kompanija Schneider Electric otvorila svoj novi IT centar pod nazivom InGrid.

Ovaj moderni poslovni prostor otvorene forme sa puno svetla i zelenila, zanimljiv je zato što je smešten u rekonstruisanu halu Novkabela, bivšeg industrijskog giganta pod čijim okriljem su krajem sedamdesetih i početkom 80-tih godina prošlog veka pravljeni prvi personalni računari u tadašnjoj Jugoslaviji.

Na inicijativu Novaston Project Managementa, uz autorski pečat beogradskog studija Zabriskie i sa inženjeringom i nadzorom novosadskog Axisa, hala Užara od 14.500 kvadrata sada je ponovo postala dom programerima koji će nastaviti tamo gde su njihovi prethodnici pre skoro pola veka stali, ali na poslovima i uslugama za 21. vek.

Srodni članci na portalu Gradnja:

Hala Užara zauzima površinu od 14.500 kvadratnih metara; Foto: Miloš Martinović

Otvaranje InGrida sigurno će biti magnet za ostale investicije na ovom području.

Otvaranje ovog IT centra je važno za Novi Sad zato što se konačno aktivira industrijska zona na severu grada. Ova zona od nekoliko stotina hektara pogodna je ne samo zato što se nalazi uz kanal DTD, već i što je blizu pruge. Takođe, prednosti ove zone su postojanje komunalne infrastrukture i saobraćajne mreža kao i ozbiljan zeleni fond.

Otvaranje InGrida i obnova kule Novkabel, sigurno će biti magnet za ostale investicije u ovom području kojim bi se razvijala industrija vezana za digitalne i informacione tehnologije.

Sačuvano svako drvo

Ono što je specifično za ovu zgradu projektovanu sa težnjom ka nultoj emisiji CO2 nije samo što ona na svom krovu ima solarnu elektranu snage pola megavata, već i što je pri njenoj rekonstrukciji sačuvano svako drvo.

Celokupan projekat koji je izvela novosadska kompanija Best izgradnja, trajao je oko tri godine.

Zgrada je projektovana sa težnjom ka nultoj emisiji CO2; Foto: Miloš Martinović

Uz samu fasadu, u širini od tri metra, oformljen je zeleni prsten sa raznovrsnim rastinjem.

Celokupna funkcionalna organizacija proistekla je iz ideje da se zelenilo, prozračnost i svetlost u najvećoj mogućoj meri integrišu u radni prostor, a da se istovremeno obezbede i najviši standardi u pogledu energetske efikasnosti i svih aspekata komfora savremenog radnog prostora za više od oko 700 zaposlenih.

Uz samu fasadu, u širini od tri metra, oformljen je zeleni prsten sa raznovrsnim rastinjem. Središnji prostor hale je ostao slobodan u punoj visini i rasterećen od predefinisane funkcije, sa ciljem da i prostorno i funkcionalno bude koncipiran kao unutrašnji trg.

Celi prostor hale oplemenjen je sa četiri unutrašnja atrijuma, zamišljena i projektovana kao zelene otvorene bašte u kojima zaposleni mogu da provode pauze ili da rade.

U centralnom delu je smešten amfiteatar koji se napaja iz središnjeg trga i koji kad nije u funkciji predavanja predstavlja njegov vertikalni produžetak.

Unutrašnji atrijumi zamišljena su i projektovani kao zelene otvorene bašte; Foto: Miloš Martinović

1.500 kvadrata solarnih panela

Zgrada će imati LEED GOLD sertifikat do kraja godine i smatra se karbonski neutralnom imajući u vidu da će za potrebe grejanja, hlađenja i ventilacije koristiti električnu energiju isključivo iz obnovljivih izvora.

Objekat se snabdeva zelenom energijom iz sopstvene proizvodnje – solarne energane (1.500 m² solarnih panela) postavljene na krovu objekata, a ostatak energije sa zelenim sertifikatom biće nadoknađen kupovinom iz mreže. Procenjuje se da će oko 20% ukupne godišnje potrošnje energije biti dobijeno iz sopstvene proizvodnje.

Za potrebe grejanja, hlađenja i ventilacije koristiće se samo električna energija iz obnovljivih izvora; Foto: Miloš Martinović

Korišćen sav demontirani materijal sa gradilišta

U sklopu zgrade zaposlenima je na raspolaganju 1.000 m² za dve prostorije u kojima su smešteni serveri, dodatnih 500 m² pomoćnih prostorija u data-centru, amfiteatar sa 200 mesta, četiri atrijuma od 700 m² sa zelenilom, 11 kuhinja, 54 prostorije za sastanke, 28 zvučno izolovanih soba, četiri trening sale, teretana s tuševima, soba za molitvu, 3 osigurane sobe, 350 parking mesta sa 10 elektro punjača i 4 lifta.

Za rekonstrukciju i revitalizaciju starog zdanja korišćen je sav demontirani materijal sa gradilišta, što je jedan od početnih principa održivosti. Veliki benefit za lokaciju, proistekao iz LEED sertifikacije, jesu obnovljene biciklističke i pešačke staze do kompleksa i unutar kompleksa, a ponovo će biti aktivirana i autobuska linija koje je nekada tu saobraćala.

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *