Zelene površine potrebno je unaprediti i zaštititi od investitorskog urbanizma; Foto: Ekonaut
Konkursi

Traže se idejna rešenja za zaštitu i unapređenje zelenih urbanih površina

Udruženja i grupe građana dobiće priliku da razmene znanja sa stručnjacima iz oblasti participativnog dizajna i pejzažnog uređenja, a rok za prijavu je 20. maj.

Nakon brojnih aktivnosti na zagovaranju baštenskih zajednica, organizacija Ekonaut iz Beograda raspisala je konkurs za organizacije da se uključe u kreiranje idejnih rešenja za zaštitu i unapređenje zelenih urbanih površina.

U saradnji sa udruženjem Placemaking Western Balkans Ekonaut poziva udruženja i neformalne grupe građana aktivnih na oplemenjivanju ili očuvanju zelenih površina da se prijave na konkurs kako bi zajednički kreirali idejna rešenja za zelene površine koje žele da unaprede i zaštite od investitorskog urbanizma.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Ekonaut bašta na splavu, Novi Beograd; Foto: Ekonaut (Biljana Marković)

Razmena znanja sa stručnjacima

Kako se navodi u saopštenju, udruženja i grupe građana će na ovaj način dobiti priliku da razmene znanja sa stručnjacima iz oblasti participativnog dizajna i pejzažnog uređenja.

Nekoliko lokalnih zajednica koje budu izabrane na konkursu prvo će proći kroz proces anketiranja, nakon čega će pohađati “placemaking” radionicu po metodologiji koji je razvila arh. Milena Ivković iz organizacije PWB.

Neformalna baštenska zajednica, Veliko ratno ostrvo; Foto: Ekonaut (Sabina Kerić)

Konkurs je otvoren do 20. maja, a rezultati će biti objavljeni 1. juna.

Cilj radionice je definisanje elemenata idejnog rešenja uređenja zelene površine koja je značajna za lokalnu zajednicu.

U skladu sa rezultatima radionice, Ekonaut će izraditi idejno rešenje kao vizualizaciju potreba i želja lokalne zajednice u odabranom prostoru.

Uslovi za prijavljivanje, kao i formular, dostupni su na vebsajtu udruženja Ekonaut.

Konkurs je otvoren do 20. maja, a rezultati će biti objavljeni 1. juna.

Urbana bašta, Savamala, Nova Iskra – kreativni hab; Foto: Ekonaut (Anđela Kovljenić)

Edukacija o baštovanstvu i lekovitom bilju

Osim rada na promociji baštenskih zajednica, Ekonaut će i u ovoj sezoni organizovati edukativne programe i to iz oblasti zasnivanja kućnog vrta, osnova baštovanstva i prepoznavanja i upotrebe lekovitog bilja.

Predavanje i radionicu “Kućni vrt” vodi inženjerka zaštite životne Ana Svilar, dok će pejzažni arhitekta Vladimir Milutinović polaznicima približiti osnove jestive hortikulture.

Temom prepoznavanja i upotrebe lekovitog i samoniklog bilja baviće se naš poznati travar i novinar Momčilo Antonijević u okviru programa “Biljarnica”.

Izabrali smo za vas…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *