Arhitektura

Najveća staklena tropska bašta pod jednom kupolom raste u Francuskoj

Tropicalia, raj ispunjen vodopadima i tropskim biljkama, prostiraće se na gotovo 20.000 kvadratnih metara u oblasti Pa de Kale.

Najveća bašta smeštena pod jednom kupolom projektovana je od strane firme Coldefy & Associate i za njeno izvođenje biće potrošeno 50 miliona evra.

Projekat će biti izveden u skladu s najstrožim propisima po pitanju energetske efikasnosti, a čitav novi tropski svet biće smešten ispod dvostruko izolovane staklene kupole.

Tropicalia je zamišljena kao mehur koji je harmonično integrisan s lokalnim okruženjem.

Projekat je izveden u saradnji s energetskom kompanijom Dalkia, s ciljem ne samo da impresionira impozantnom veličinom i energetski efikasnim rešenjima već i da to bude svojevrsna laboratorija za izučavanje najrazličitijih biljnih vrsta.

„Tropicalia je zamišljena kao mehur koji je harmonično integrisan s lokalnim okruženjem. Tropska bašta je potpuno autonomna jer se zahvaljujući duploj kupoli generiše toplota, odnosno, stvara se efekat staklene bašte.“, istakle su arhitekte.

Vodopadi i bazeni za amazonske ribe

Osim što će duplo izolovana kupola biti izvedena od čelika i ETFE plastike, bašta će delimično biti ukopana u zemlju kako bi se obezbedila stabilna temperatura od 26 stepeni tokom cele godine.

Raznovrsan tropski pejzaž biće ispunjen mnogobrojnim biljnim ali i životinjskim svetom, koje će posetioci moći da obilaze kretajući se stazama dugačkim nekoliko kilometara, piše Inhabitat.

Pored toga, bašta će imati i vodopad visine 25 metara, kao i bazen veličine olimpijskog u kom će plivati amazonske ribe.

Tropicalia će pored auditorijuma, restorana i prenoćišta imati i istraživačku stanicu sa konferencijskom salom, laboratoriju i kliniku za životinje… i sve to u Pa de Kale na severu Francuske.

Grafičke podloge

Planirano je da Tropicallia bude otvorena za javnost 2021. godine.

Rendering: Octav Tirziu Atelier, Coldefy & Associate

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *