Na konkursu koji je organizovala firma Stattwerk kao pobedničko rešenje proglašen je projekat domaćeg arhitektonskog studija Living Future Green.

Nekadašnji objekat Beobanke postaće ekološka oaza prestonice. Čitav koncept projekta studija LFG zasnivao se na održivosti kao ključnom elementu prilikom donošenja svake odluke kroz proces projektovanja.

Kroz predstavljen koncept predviđena je funkcionalna organizacija objekta kroz tri dela: prostora mešovite namene koji će činiti premijum kancelarijski prostori i apartmani, prostor namenjen ogranskom restoranu i treću celinu čini garaža, koja bi prema predloženom projektu trebalo da bude potpuno automatizovana, iako postoji i alternativno rešenje s konvencionalnim garažnim sistemom.

Rešenje predviđa restoran sa zelenom baštom u kojoj će se uzgajati organski proizvodi za pripremu hrane.

Postojeća armirano-betonska konstrukcija zgrade pretrpela je nekoliko promena kako bi se što adekvatnije sproveo sistem postavljanja zelene fasade. Rešenje podrazumeva da postojeće betonske grede i stubovi nose zelene vrtove.

Fasada ka Brankovoj ulici ostaje u gotovo nepromenjenoj formi i ona će nositi fotonaponske DUCTAL panele.

Postojeće stanje zgrade na Zelenom vencu

Arhitektura i funkcionalnost

Opšti koncept novoformiranog objekta ima za cilj da obezbedi najefikasniji raspored za različite funkcije poput eko show rooma, kancelarija, kafića, organskog restorana, kao i apartmana koji će moći da se zakupe dugoročno.

Prvih šest spratova namenjeni su poslovnom prostoru, dok su viši spratovi organizovani kao sistem stambenih jedinica. Između ove dve funkcionalno različite celine nalazi se restoran, koji sadrži i zelenu baštu na kojoj će se uzgajati organski proizvodi koji će se koristiti za pripremu hrane.

Fasada

Stakleni deo fasade biće izveden korišćenjem trostrukih staklenih panela na kojim je primenjen Schüco aluminijumski profili sertifikovani za pasivnu izgradnju. Ovaj sistem omogućava dobar temperaturno-svetlosni balans, a naravno, svaka fasada ima varijacije sistema u zavisnosti od osunčanosti.

Zgrada koja čisti vazduh

Predloženi koncept predstavlja savremeno rešenje za kreiranje potpuno održive zgrade koja bi u budućnosti trebalo da bude uzor drugim objektima u Beogradu, Srbiji, pa i regionu. Dizajn je razvijan s holističkim pristupom kojim je objekat sagledavan kao organizam kako bi se optimizovalo korišćenje energije, resursa, kao i finansijskih investicija.

Neke od ključnih karakteristika održivosti Eco Centre su: skupljanje i reciklaža otpada; stvaranje čistog vazduha za svoje stanare i sve koji borave u objektu; prisustvo sistema za skupljanje i filtriranje kišnice; formiranje bašte i krovne terase; primena pametnog sistema koji kontroliše električne i mehaničke sisteme u zgradi.

Biljke na zidovima

Objekat Eco Centre trebalo bi da bude gotovo u potpunosti samostalno održiv objekat. To će se postići ugradnjom fotonaponskih modula, dok će primarni sistem grejanja i hlađenja funkcionisati zahvaljujući geotermalnim izvorima. Zelena fasada sa listopadnim biljkama štitiće objekat od sunca tokom leta, dok će zimi omogućiti dovoljno svetla. Zelena fasada će ujedno i štititi objekat od pregrevanja.

Zeleni zidovi će se formirati od modula koji predstavljaju džepove u kojim će biti posađene biljke. Biljke će se naravno razlikovati u zavisnosti od toga na kojoj će se fasadi nalaziti ali će biti postavljene i na osenčenim delovima fasade ali i na osunčanim.

U delovima zgrade pod senkom, predviđena je sadnja ukrasnih trava koje će biti u interesantnim bojama: od crvene, preko karamel do šarenih biljaka.

Na osunčanim stranama zgrade će se pak naći biljke koje dobro podnose uticaj sunca. To su različite podvrste biljne sorte Sedum, koja često raste i u stenovitim područjima i bez vode. Takođe, predložena je i lavanda koja se dobro pokazala u uslovima sa dosta sunca i sa zagađenim vazduhom, što je u ovoj situaciji takođe slučaj.

Zelena oaza u gradu

Pored njihove dekorativne funkcije zeleni zidovi će imati vizuelno veoma umirujuć uticaj na prolaznike ali će i poboljšati mikroklimatske uslove lokacije. Takođe, zelenilo će obogatiti okolni prostor kiseonikom, dok će temperatura u neposrednoj blizini zgrade leti bita niže i za 5 stepeni.

Plan predviđa da se na krovu formira staklenik u kom će se gajiti organsko povrće i aromatično bilje koje će se koristiti za pripremu jela u restoranu. U atrijumu objekta planirano je da se zasadi više biljnih vrsta, dok će centralni deo ispuniti fikus Bin alli, koji raste do visine od 1,5 metara.

Konačno rešenje projekta zelene kule na Zelenom vencu, po kojoj će se i izvoditi projekat, biće objavljen uskoro.

Rendering: Stattwerk/ Living Future Green

Kad ste već ovde…