Arhitektura, Izdvojeno

Novi Sad izlazi na Dunav pontonskom paviljonom s bioskopom

Drvena konstrukcija na Telepu će omogućiti i kreiranje prostora za plivanje i vaterpolo.

Novosadski Dunavac mogao bi da dobije interesantan pontonski paviljon po projektu arhitekte Tijane Miljić koja je element vode prepoznala kao dominantan na ovoj lokaciji.

Kako Dunav menja vodostaj, i nasip kao takav nameće ograničenja u gradnji. Ideja je da se konstrukcija napravi na vodi i takvim položajem omogući i da sam paviljon radi s lokacijom, odnosno, prati spuštanje i podizanje vode i tako bude funkcionalan bez obzira na vodostaj reke.

Bina bi omogućila gledanje filmova

Konstrukcija je pontonska i na nju se nadovezuje konstrukcija tribina od drvene građe.

 

Jedna od glavnih prednosti lokacije jeste njena divljina pa je i ideja bila da se malom intervencijom omogući ljudima prilaz reci i u isto vreme da se zadrži sva njena prirodnost i bogatstvo tekstura.

Drveni paviljon se sastoji od dvostrano orijentisanih tribina, prostora za binu i prikazivanje filmova, kao i poluograđen prostor za plivanje i vaterpolo.

Drveni paviljon radio bi zajedno sa vodostajem Dunava

Stazama po paviljona

Konstrukcija je pontonska i na nju se nadovezuje konstrukcija tribina od drvene građe. Prilazni deo se sastoji od staze koja ima prošireni deo na kopnu za sedenje u okviru koga se nalazi indirektno osvetljenje, kao i urbanog mobilijara u vidu dvostruko orijentisanih klupa.

Prikazano rešenje bi aktiviralo ovaj deo Telepa, kao i sam Dunavac. Ujedno bi izvelo Novosađane na reku i približilo ih prirodi i čarima druge najduže evropske reke.

Klupe bi omogućile odmor u prirodnom okruženju

Ovaj rad osvojio je prvu nagradu na konkursu Nova mesta za lokaciju Mesne zajednice Južni Telep, a koji je sprovelo Društvo arhitekata Novog Sada. Projekat Fondacije Novi Sad 2021 pokrenuo je proces uređenja malih javnih površina u mesnim zajednicama, a najavljen je kao prvi infrastrukturni projekat predviđen za realizaciju u sklopu Novog Sada kao Evropske prestonice kulture 2021. godine.

Crteži

Aksonometrija paviljona
Situacija
Situacija
Osnova i presek
Osnova i presek

Foto: DANS

Kada ste već ovde, pogledajte i ovo:

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

1 komentar

  1. Hgjggj

    Hahahahahahahahaha

Ostavite odgovor

Obavezna polja *