Vidite li objekat? Foto: MIA architecture
Svetski projekti

Kancelarija u prirodi koja se potpuno stapa s okruženjem

Ovaj kancelarijski prostor toliko se sjedinio s okruženjem da se može desiti da ga ne uočite čak i kada gledate direktno u njega.

Arhitekte firme MIA architecture projektovale su svoj novi poslovni prostor, koji je zapravo adaptacija i dogradnja postojeće kuće izgrađene 70ih godina prošlog veka. Novi volumen nastao je iz postojećeg objekta, koji se nalazi na blago valovitom terenu, okružen gustom vegetacijom. Upravo je ona poslužila kao inspiracija za ceo projekat.

Naime, najzanimljivija karakteristika ovog objekta u belgijskom gradu Beaufays jeste fasada napravljena od potpuno reflektujućeg ogledala kako bi, prema rečima arhitekata, „nestao“ u svom okruženju.

Fasada je od potpuno reflektujućeg ogledala kako bi, prema rečima arhitekata, objekat „nestao“ u svom okruženju.

Zahvaljujući velikom refleksionom kapacitetu fasadne obloge, novi objekat od 60 metara kvadratnih potpuno se stapa sa okruženjem, a stakla prozora su takođe reflektivna, te se unutrašnjost može videti samo po mraku, piše Archdaily.

Kačenje ogledala

Baza objekta, kao i njegova visina određeni su nekadašnjom konstrukcijom, kao i okolnim objektima. Ogledala su se kačila na metalnu potkonstrukciju i tako je napravljena fasada koja reflektuje prirodu.

Novi objekat izveden je od drvenih ramova, sa elementima debljine od 30 do 36 centimetara i ispunjenim izolacijom.

Pristup objektu organizovan je preko rešetkaste rampe, koja vodi do drvenih ulaznih vrata.

S one strane ogledala

Iza reflektujuće fasade smešten je kancelarijski prostor firme MIA, kao i sala za sastanke i tehničke prostorije.

Ceo objekat za 3 meseca

Novi objekat je izveden primenom drvenih ramova, sa elementima debljine od 30 do 36 centimetara i ispunjenim izolacijom, što objekat čini izuzetno energetski efikasnim. Ovakav konstruktivni princip smanjio je i rok izgradnje na oko 3 meseca.

Osnova objekta
Poprečni presek
Podužni presek

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *