Kuća na balvanima od lokalnog drveta; Foto: Balázs Dany
Svetski projekti

Kuća sa 12 nogu

Ova mala vikendica ima kontakt sa tlom samo preko 12 tankih šipova, a cela je napravljena od drveta sečenjem samo jednog stabla.

Naselje Zebenji na severu Mađarske, popularno je mesto za odmor i pešačke ture zbog svog izuzetnog pogleda na Dunav, a zbog svog specifičnog položaja vekovima je bilo kulturno i umetničko žarište naših suseda.

Upravo na toj živopisnoj lokaciji, u okviru porodičnog naselja koje karakterišu objekti malih dimenzija, postavljeni na nizbrdici, usmereni ka dolini i uglavnom okruženi gustom šumskom vegetacijom, podignuta je fascinatna Kuća sa 12 nogu po projektu lokalnog studija RJZS Architects. 

Foto: Balázs Dany

Ideja je bila da kuća što manje menja teren na kojoj se nalazi, da ima pogled na Dunav, kao i da bude jeftina za izgradnju.

Na izrazito strmom terenu, okružena mladim stablima hrastovog i bagremovog drveta izgrađena je kućica za odmor od 30 metara kvadratnih, čija je glavna karakteristika tačkasto oslanjanje, odakle i sam naziv projekta.

Primarni ciljevi arhitekata bili su da objekat što manje menja teren i životnu sredinu na kojem se nalazi, da ima pogled na Dunav, kao i da bude jednostavan i jeftin za izgradnju. Ovi aspekti su integrisani u projekat i dobijena je skladna i zanimljiva struktura.

Foto: Balázs Dany

12 nogu nose laganu drvenu konstrukciju, a za izgradnju je bilo potrebno poseći samo jedno drvo.

Tako je objekat dobio dvovodni krov koji se prekida u jednom delu terase, kako bi pogled bio što otvoreniji. Međutim, ono što je mnogo interesantnije objekat je dobio i „dvanaest nogu“, koje nose jednostavnu i laganu drvenu konstrukciju, a za izgradnju je bilo potrebno poseći samo jedno drvo. Konstrukcija od debla na kojima stoji kuća, delo je lokalnih zanatlija i potpuno je u skladu s okruženjem.

Foto: Balázs Dany

Lokalni materijali i zanati

Arhitekte firme RJZS Architects, koji potpisuju projekat objekta, ističu za ArchDaily da vikendica koristi sve blagodeti na lokaciji na kojoj se nalazi. Lokalni materijali, pogled, tradicionalni zanati…

Foto: Balázs Dany

Goste dočekuje skladni enterijer u kojem ništa nije pretenciozno već je u skladu s okruženjem.

Do objekta se može doći pešačenjem, i sa planinske staze pristupiti drvenim stepenicama direktno do ulaza u objekat, koji se nalazi sa gornje strane objekta i koji je u direktnom kontaktu sa tlom.

A kada se stupi u kuću, goste dočekuje skladni enterijer u kojem ništa nije pretenciozno već se sve nalazi na svom mestu i napravljeno je od materijala koji dolikuju jednom domu u šumi.

Foto: Balázs Dany

Kuća ima kupatilo, spavaći blok u okviru kojeg je i kuhinjica sa šankom, kao i veliku terasu gde će ukućani provoditi najveći deo vremena.

Foto: Balázs Dany

A evo kako kuća izgleda iz drona.

Foto: Balázs Dany

Grafički prilozi

Osnova kuće
Presek kuće

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *