Završnica tornjeva izvedena je u zlatnoj boji sa mustrom koja podseća na Faberžeova jaja; Foto: KCAP and Orange Architects
Svetski projekti

U Sankt Peterburgu niče zlatni kvart

Rešetkasti zlatni tornjevi na zgradama biće novi orijentir prestonice carske Rusije i prvo što će se videti kada se gradu priđe sa mora.

Projekat nazvan Golden City Block, čiji projekat potpisuju firme Orange Architects i KCAP, u fazi je izgradnje a nalaziće se na samoj obali Finskog zaliva u Sankt Peterburgu. Projekat je deo novog urbanog plana za ostrvo Vasilievski, a kule bloka 6, kao i blokovi 7 i 8 već se nalaze u fazi izgradnje.

Inspirisan morfologijom i strukturom Sankt Peterburga, formirani su urbani blokovi sa zatvorenim baštama i dvorištima i interesantnim fasadama. Kao najzanimljiviji ali i najdominantniji deo projekta svakako su zlatni tornjevi koji vode objekat od pravougaone baze to trouglastih završnih delova objekata.

Rešetkasti zlatni tornjevi na zgradama biće novi orijentir Sankt Peterburga.

Završnica tornjeva izvedena je u zlatnoj boji sa mustrom koja podseća na Faberžeova jaja što ovim stambeno-poslovnim blokovima daje izražajan i prepoznatljiv karakter.

Tema otvorenog prostora realizovana kroz dvorišta i zelene pejzaže u Bloku 7, kreirana je iz tradicije dvoraca u Sankt Peterburga. Ipak, ovakva konfiguracija izgrađene strukture nudi i zaštitu od vetra koji dolazi sa mora.

Radovi su već u toku; Foto: KCAP and Orange Architects

Tri kule

Blok 7, koji je u fazi izgradnje, sastoji se od jednog slobodnostojećeg šestospratnog objekta koji nosi tri kule od po 17 spratova, a ima i dva dvorišta od kojih je jedno zatvoreno, a drugo otvoreno orijentisano prema jugu.

Objekat ima i jedan podzemni nivo, a osim prizemlja koje je rezervisano za komercijalne sadržaje, ostalih pet su stambeni, piše ArchDaily.

Zlatni blok postaće novo lice grada koje će prvo videti prilikom ulaska u grad sa mora.

Novi blok, ukupne površine 15 hektara, postaće novi prepoznatljivi deo grada i lice grada koje će moći da se prvo vidi prilikom ulaska sa mora.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

  1. miki

    ovo mi je genijalno iskreno! svaka čast! kad pada sneg i kad je magla vidite sa mora svetleće zlatne šubare i znate da prilazite ermitažu i zlatnom gradu! potpuno fenomenalno!

Ostavite odgovor

Obavezna polja *