Kule sa oblinama gradiće se u luci Vankuvera; Foto: Heatherwick Studio
Svetski projekti

Vankuver dobija kule s oblinama inspirisane drvećem

Oblik kula inspirisan je formom drveća pa se objekat u dnu sužava pa ponovo širi, a cilj je bio da se stvore kule koje se stapaju sa nivoom tla.

Renomirani arhitektonski studio Heatherwick obelodanio je rendere kula bliznakinja u Vankuveru sa visinom od 30 i 34 sprata, iz čijih stanova bi pucao pogled na luku i ceo grad na zapadu Kanade.

Predstavljeni novi razvojni plan bi trebalo da iznedri objekte sa oko 400 novih stambenih jedinica, koji će zameniti postojeće stambene zgrade iz osamdesetih godina prošlog veka, piše Archdaily.

Iako se projekat i dalje nalazi u ranoj razvojnoj fazi, već sada se zna da je da plan da objekti s oblinama budu izvedeni u kombinaciji betona, drveta i stakla sa bakarnim fasadnim panelima.

Naša zaobljena struktura raščlanjuje zgradu tako da ona postaje skladnija u odnosu na ljude.

Posebno je interesantan oblik kula koji je inspirisan formom drveća pa se objekat u dnu sužava pa ponovo širi, poput Kule Beograd, čineći tako zanimljivu arhitektonsku formu i novi urbani reper Vankuvera.

„Teško je imati pozitivnu emocionalnu vezu sa ogromnom ravnom zgradom. Naša zaobljena struktura raščlanjuje zgradu tako da ona postaje skladnija u odnosu na ljude.“, rekle arhitekte iz Heatherwick Studio.

Dalje ističu i da su kule u Vankuveru često monolitne i „odsečene“ od uličnog života, te je njihov cilj bio da stvore kule koje se stapaju sa nivoom tla na način da odgovara proporciji ljudi, stvarajući živo društveno sedište kako za stanare zgrade, tako i za sve posetioce.

Terase sa zelenilom

Objekti, inspirisani formom drveća, imaju jasno naglašene petospratne baze, u kojim je pored stambenog prostora predviđeno i organizovanje prodavnica i restorana.

Na nižim nivoima je predviđeno da stambene jedinice imaju terase ispunjene masivnim žardinjerama sa zelenilom, kako bi se smanjio otisak ugljenika u što je moguće većoj meri.

Kule „s oblinama“ biće izvedene od betona, drveta i stakla sa bakarnim fasadnim panelima.

Stambene kule će imati različite tipove stambenih jedinica pa će na raspolaganju biti garsonjere, jednosobni, dvosobni i trosobni stanovi.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

  1. Zoran

    Super. Organski oblici. Inicijativa, promena, lepota, … itakoto…
    Podrzavam, prizeljkujem sto vise. Kad nesto prija tako, na prvu, retko kada je pogresno.
    Ljudsko oko brzo reaguje, donese sud…

Ostavite odgovor

Obavezna polja *