Isped kuće se nalazi umetnička instalacija koja upotpunjuje ambijent; foto: Foto: Adrian Ozimek
Svetski projekti

Upoznajte šumsku kuću koja je ujedno i masivna i prozračna

Kuća Petaluma predstavlja savremen dom sagrađen na samom obodu šume koja joj je poslužila kao idealna pozadina.

Šta čini jednu kuću lepom? Razigrana arhitektura ili uklopljenost u ambijent? Ovaj primer dokazuje da je to ipak kombinacija i jednog i drugog. Okružena tradicionalnim lokalnim kućama ali i divnim šumskim predelom, Petaluma se ističe svojim čistim linijama, skladnom kombinacijom materijala, unutrašnjosti i njenog okruženja, te predstavlja pravi dragulj kanadske regije nadomak Toronta.

Iako ona deluje prozračno, biro Trevor McIvor Architect projektovao je ovu kuću na način da masivna struktura ipak bude razigrana i da dobije dovoljnu količinu prirodnog svetla i ventilacije. Ovo je postignuto korišćenjem kamena i drveta na fasadi ali i projektovanjem osnove po principu otvorenog prostora.

Prostorije se međusobno prepliću i nadopunjuju, a njihov ritam presečen je pozicioniranjem atrijuma i zajedničkih prostora koji mu daju razigranost.  

Akcenat postavljen na postizanju funkcionalnosti i fleksibilnosti u mnogome je bio presudan prilikom organizovanja prostora. Tako se prostorije međusobno prepliću i nadopunjuju, a njihov ritam presečen je pozicioniranjem atrijuma i zajedničkih prostora koji mu daju razigranost.  

Znatna količina svetlosti u unutrašnjost kuće ulazi preko zastakljenog atrijuma u kojem raste drvo bambusa.

U podnožju atrijuma nalazi se vinski bar, a elegantno stepenište u kombinaciji betona i čelika dodatno naglašava ovu zonu.

Centralni prostor zauzima kuhinja otvorenog koncepta, na koju se nadovezuje trpezarija i dnevni boravak.

Centralni prostor zauzima kuhinja otvorenog koncepta, na koju se nadovezuje trpezarija i dnevni boravak.

Tu je i trem, koji prema želji može biti deo unutrašnjost ili otvorenog prostora.

Pogled kao centralni motiv

Dnevni boravak je organizovan tako da se iz udobnosti fotelja može maksimalno uživati u pogledu, pa se preko velikih staklenih površina harmonično povezuje s okolnom prirodom.

Klijent koji je inače kolekcionar starih automobila, želeo je prostor za ličnu postavku, te je potpuno zastakljena garaža integrisana u kuću.

Čitavim prostorom kuće dominira kombinacija poliranog betona, mahagonija i stakla, stvarajući bezvremensku osnovu za oblikovanje dizajna enterijera.

Kuća posebno izgleda lepo u sumrak kada se upale svetla.

Prošetajte se kroz kuću Petaluma:

Foto: Adrian Ozimek, via V2com

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *