Nova fasada imaće mnogo staklenih površina. Vizualizacija: Gehry Partners, LLP
Arhitektura

Gerijeva zgrada orkestra u Los Anđelesu rasklapa se kao instrument

Ova multifunkcionalna sala se zahvaljujući pomerljivim pregradama, rasklopivim sedištima i pametnom dizajnu može transformisati u prostore za više različitih namena.

Nakon čitave decenije čekanja, Omladinski orkestar grada Los Anđelesa (YOLA) konačno dobija svoju zgradu, a projektovao ju je čuveni Frenk Geri. No, za razliku od aluminijumskog čuda koje je Geri ostvario u istom gradu a koje koristi gradska Filharmonija, ova zgrada na prvi pogled deluje dosta jednostavnije i savremenije. Međutim, tek kada malo bolje pogledamo u planove, shvatamo da ovaj projekat krije zaista neobične detalje koji nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

Presek budućeg Judith & Thomas L. Beckmen YOLA Centra u Los Anđelesu. Vizualizacija: Gehry Partners, LLP

Centralni prostor može se podeliti akustičnim pokretnim zidovima koji se protežu od poda do krovne konstrukcije.

Jezgro Centra za mlade YOLA je prostor za izvođenje koji se može pretvoriti u dva manja višenamenska prostora za probe. Sedišta u ovim prostorijama mogu po potrebi da se uvuku kako bi se obezbedilo 190 mesta, a dodatnih 70 osoba može da se smesti na balkonu. Sedišta, kao i velika polukružna pozornica postavljeni su u akustičnom omotaču koji je, zajedno s Gerijem, osmislio dizajner Yasuhisa Toyota osnivač i predsednik kompanije Nagata Acoustics America. Za potrebe manjih koncerata i proba, vodovi se mogu uvući, a centralni prostor podeliti akustičnim pokretnim zidovima koji se protežu od poda do krovne konstrukcije.

Magazin Curbed napravio je ovaj gif na kojem se tačno vidi kako će glavna sala u YOLA centru moći da se transformiše. Vizualizacija: Gehry Partners, LLP

Efekat fenjera

Zanimljivo je da se zgrada neće zidati od temelja, već da je u pitanju rekonstrukcija već postojećeg objekta na prometnoj losanđeleskoj aveniji gde se doskora nalazila jedna velika banka. Projekat se prostire na preko 2.300 kvadratnih metara i njegova izvedba koštaće 14,5 miliona dolara.

Spolja, krovni prozor sa staklenim zidovima stvara efekat fenjera za prolaznike, a istovremeno omogućava prirodnom svetlu da uđe u prostor za izvođenje. Inače, originalnu zgradu krasi fasada od stakla, metala, opeke i keramičkih pločica. Svi oni će biti zamenjeni ili obnovljeni tokom rekonstrukcije, koja podrazumeva i dodavanje mezanina i dodatnog nivoa u podrumu zgrade što će projektu doneti još oko 1.000 dodatnih kvadrata.

Pogled na glavnu salu YOLA centra – zgrade Omladinskog orkestra u Los Anđelesu. Vizualizacija: Gehry Partners, LLP

Centar kao instrument

Predviđeno je da prostor koriste kako muzičari iz Omladinskog orkestra, tako i gradska Filhramonija, ali i oko 1.200 studenata koji pohađaju muzičku akademiju u ovom gradu. Samim tim, bilo je neophodno da prostor bude dovoljno fleksibilan da u njemu mogu da se izvode različite radionice, koncerti i predavanja. U projektovanju prostora učestvovao je i Gustavo Dudamel, umetnički direktor Omladinskog orkestra.

„Bila mi je privilegija da zajedno sa Gustavom stvorim mesto gde učenici mogu da se osećaju prijatno, bezbedno i dobrodošlo dok uče da se izražavaju kroz muziku. Nadamo se da će zgrada postati centar za zajednicu koja će se okupljati na koncertima svih vrsta. Projektovao sam centar kao instrument svetske klase za ovu zajednicu, i ne mogu čekati da vidim kako će ga koristiti“, izjavio je Geri, a prenosi DesignBoom.

Očekuje se da će radovi krenuti na proleće 2019. godine.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *