Arhitektura

Čuvena kuća Frenka Lojda Rajta u Arizoni ide na doboš

Circular Sun House poslednji je rezidencijalni objekat čuvenog arhitekte, a 16. oktobra biće postavljena na aukciji. Zainteresovani?

Smeštena u gradu Feniks, kuća površine 287 kvadratnih metara, izuzetan je primer Rajtovog poznijeg rada. Objekat je savršeno ukomponovan u svoj okolni pejzaž i nudi spektakularan pogled na okolini Palm Canyon u Arizoni u SAD, piše Designboom.

U vreme kada je dizajniran, 1959. godine, ovaj rezidencijalni objekat predstavljao je inovativni konstruktivni projekat koji je skrenuo pažnju struke. Dizajniran neposredno pre čuvenog muzeja Gugenhajm u Njujorku, jasan je pokazatelj Rajtovog istraživačkog rada o različitim geometrijskim formama u službi arhitekture, što su u ovom slučaju bili krugovi i lukovi.

Pogledajte video-prilog o Circular Sun House:

Kuća je pokazatelj Rajtovog istraživačkog rada o geometrijskim formama u službi arhitekture, što su u ovom slučaju bili krugovi i lukovi.

Objekat je izgrađen od betonskih blokova obojenih u neutralne tonove, kako bi se što suptilnije uklopio u svoje okruženje. Kuća ima tri spavaće sobe, tri kupatila, kao i kancelarijski prostor na spratu koji pruža pogled na okruženje od 360 stepeni.

Bazen na otvorenom

Na spratu je smešten i bazen na otvorenom, kog okružuje terasa mestimično ošupljene ograde, a otvori su takođe kružne fore.

Zaobljeni enterijer

U enterijeru dominira nameštaj zaobljenih formi, napravljen od filipinskog mahagonija, koji upotpunjuje dizajn kuće modernog stila sa polovine prošlog veka.

Nije poznato koliko se ceni ova kuća.

Foto: Heritage auctions

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *