Arhitektura

Potpuna egzotika: Hotel inspirisan prirodom Kostarike

U potrazi za inspiracijom, arhitekte firme Zurcher Arquitectos upotrebili su arhitekturu skloništa koje je gradilo prastanovništvo ove zemlje centralne Amerike .

Građevine iz davnina u Kosta Rici su pravljene od magmatskih stena i gline. Njihova forma podsećala je na čaure i semenje – tvorevine prirode koje su ih svakodnevno okruživale. Vodeći se ovim saznanjem, arhitekte su dobile inspiraciju kako bi trebao da izgleda projekat ovog hotela.

Andaz Hotel01

Kroz čitav proces projektovanja, najveći izazov bio je problematična konfiguracija terena. Parcela od 28 hektara, orijentisana ka okeanu, stvarala je problem jer je visinska razlika bila i do 60 metara od najviše do najniže tačke. Zato je hotel izdeljen u segmente radi što optimalnije iskorišćenosti zemljišta ali i zbog lakše gradnje. Istovremeno, vodilo se računa da objekti imaju što manji uticaj na prirodne tokove vode. Orijentacija objekta određena je prema prirodnoj ventilaciji, osunčanosti i pogledu na okean.

Andaz Hotel02

Tokom projektovanja pazilo se na materijalizaciju. Postojalo je ograničenje jer lokalni materijali nisu mogli da se iskoriste u velikoj meri. Zato se veoma pazilo da moderan dizajn ne naruši sklad koji je trebalo postići sa prirodom. Zbog ovoga su u velikoj meri korišćeni tekstili od prirodnih materijala, drvo a postavljani su i lokalni simboli.

Andaz Hotel03

Čitav kompleks Andaz hotela podeljen je u četiri celine. Prvu čine sobe, koje se nalaze u sedam blokova koji su dvospratni i trospratni.

Andaz Hotel05

Restorani su postavljeni u tri glavne zone, od kojih jedna ima direktan pristup plaži.

Andaz Hotel06

Glavna zgrada se sastoji od lobija, sale za sastanke i terase preko koje se izlazi na dvorište.

Andaz Hotel07

Četvrta celina je Sanctuary Spa centar koji se prostire na 990m2 i nalazi se na vrhu parcele.

Andaz Hotel08

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *