Novi izgled Kulturnog centra Topola
Domaći i regionalni projekti, Izdvojeno

Kako će izgledati Kulturni centar u Topoli nakon rekonstrukcije i nadgradnje

Arhitektonski biro iz Novog Sada, N-Martin Project, na čelu sa arhitektom Nikolom Martinovićem potpisuje projekat rekonstrukcije i nadogradnje Kulturnog centra u Topoli, koji povezuje elemente lokalne tradicionalne i moderne arhitekture.

Nepravilan oblik terena i kompleksan projektni zadatak od strane investitora, uticali su na to da se postojeći ugaoni objekat nadogradi i formira novi prostorno-oblikovni reper, saglediv iz svih pravaca jednog vrlo frekventnog gradskog čvorišta. U projektantskom smislu, rekonstrukcijom je stvoren jedan kompleksan, ali krajnje funkcionalan objekat koji odiše čistom formom, ali u isto vreme i vrlo jasnim arhitektonskim elementima koji su definisali identitet postojećeg objekta.

Usled manjeg broja kulturnih institucija u Topoli, projektom je predviđeno proširenje postojećih programskih kapaciteta na način da se zadovolji širi spektar kulturnih potreba stanovništva na jednom mestu. Rekonstrukcijom objekta zadržane su postojeće namene a prostori su reorganizovani i prilagođeni aktuelnim i nadolazećim potrebama jednog kulturnog centra.

Postojeće stanje

Postojeći svodovi iznad ulazne partije prepoznati su kao stilski element šumadijske kuće i lokalne arhitekture.

U oblikovnom smislu, postojećom fasadnom opnom dominiraju natkrivene ulazne partije sačinjene od stubova i svodova postavljenih na jednakim udaljenostima stvarajući ritam koji razigrava fasadno platno. Upravo su postojeći svodovi iznad ulazne partije prepoznati kao stilski element šumadijske kuće i lokalne arhitekture čijim je umnožavanjem formirana natkrivena ulica u nivou prizemlja objekta.

Prizemlje je rešeno u belom tonu, sa naglašenim vertikalama u tamnoj boji dok su prvi sprat i nadgrađeni deo objekta materijalizovani u listelama od opeke. Umetniči dojam fasade dodatno je obogaćen vencima koji naglašavaju horizonalnost i ugaonu poziciju objekta dok je dinamika izražena po vertikali, kroz promenu veličine i karaktera otvora na fasadi. Polja između stubova na fasadi iskorišćena su za postavljanje vizuelnih izraza u vidu plakata sa informacijama o sadržajima koji se odigravaju unutar kuće.

Fasadnom dominiraju natkrivene ulazne partije sačinjene od stubova i svodova

Formiranje pristupnog platoa

Kulturni centar u Topoli smešten je u objekat bruto površine 2.330 metara kvadratnih. Slobodnostojeći objekat formiran je od dva gabarita koja su pozicionirana upravno jedan na drugi i na čijem se sučeljavanju nalazi glavni ulaz. Proširivanjem postojećeg glavnog ulaza i otvaranjem objekta ka obe ulice, formiran je pristupni plato koji se nadovezuje na prostrani hol sa biletarnicom i toaletima namenjenim za posetioce.

Pozorišne i baletske sale

U okviru objekta nalazi se nekoliko prostora koji su u upotrebi za različite sadržaje. Pozorišna sala na nivou prizemlja je scensko-gledališni prostor koji može da primi 240 gledalaca i koji je, osim za pozorišne predstave, namenjen i za bioskopske projekcije. Pored sale u prizemlju, nadgradnjom objekta stvoreni su uslovi za formiranje još jedne manje sale u nivou drugog sprata koja je kapaciteta 55 mesta i koja se može koristiti za manje projekcije, prezentacije i seminare.

U objektu se takođe nalazi i baletska sala koja se koristi za potrebe kulturno-umetničkog društva i koja ima direktan pristup sa ulice. Pored kulturnih sadržaja, u programskoj strukturi objekta nalaze se prostorije jedinice lokalne samouprave sa lokalima u prizemlju i kancelarijskim prostorijama na prvom spratu.

Faktografija

  • Projekat: N-Martin Project (Nikola Martinović dia, Jelena Plačkov dia, Helena Kukaras dia, Radiša Kostadinović dia)
  • Tipologija: Objekat kulture
  • Klijent: Opština Topola
  • Kvadratura: 2.330m²
  • Lokacija: Topola, Srbija
  • Godina projekta: 2019/20. godina
  • Planirana realizacija: 2021/22. godina
  • Viuzuelizacije: N-Martin Project

 

Kad ste već ovde pogledajte i ovo…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

1 komentar

  1. Anton

    Vrlo odmereno. Čestitke arhitektama.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *