Izdvojeno, Izvođenje

Pogledajte kako se pravi pasivna kuća od sendvič panela za 5 dana

Kuća PopUp pravi se od prefabrikovanih panela koji se šrafovima montiraju jedan na drugi omogućavajući rapidno brzu gradnju.

Francuzi krupnim koracima osvajaju tržište jeftine pasivne gradnje. Zahvaljujući kompaniji PopUp House, izgradnja pasivnih kuća ili kancelarijskih prostora nikada nije bila jednostavnija. Ovi solarno napajani prefabrikovani objekti montiraju se veoma jednostavno: paneli se kače jedan na drugi kao LEGO kockice a potom se štafovima dužine 105 cm i prečnika 8 mm pričvršćuju na svoje mesto.

Pop-Up-House-Lego-01

Materijal za izgradnju je razgradiv i može se potpuno reciklirati. Sendvič paneli napravljeni su od visoko-kvalitetnog drveta koji su popunjeni EPS (ekspandirani polistiren) izolacijom. Moduli dimenzija 2,5x1x0,3 metra su veoma lagani (30 kg/m3) pa ih majstor može nositi u rukama i postavljati na mesto definisano projektom, piše Ihabitat.

Pop-Up-House-Lego-11

Ovako napravljena kuća ne zahteva aktivno grejanje niti hlađenje jer je potpuno pasivna. Zahvaljujući dobroj izolaciji i velikim solarnim kapacitetima prijatna temperatura tokom cele godine biće u potpunosti obezbeđena. Ako se PopUp House nadogradi fotovoltričnim panelima i vetroturbinama, ona postaje energetski pozitivna što znači da će proizvoditi više struje nego što joj je potrebno.

Pop-Up-House-Lego-05

Koliko košta izgradnja pasivne kuće

PopUp House nije jeftina za izgradnju ali je, opet, daleko povoljnija nego kada se gradi klasična pasivna kuća. U zavisnosti od želja vlasnika, materijal za izgradnju košta od 300 do 360 evra po metru kvadratnom dok ćete za izvođača morati izdvojiti od 1.300 do 2.000 evra po metru kvadratnom. Verovatno se pitate da li biste mogli sami da podignete ovu kuću, odgovor je – ne! PopUp House mogu da prave samo kvalifikovani majstori koje preporučuje proizvođač.

Pop-Up-House-Lego-02 Pop-Up-House-Lego-03

Gradnja ovakve kuće je veoma brza. Na unapred pripremljenom terenu, potrebno je samo pet dana da se ova kuća podigne od temelja do krova.

Pop-Up-House-Lego-04  Pop-Up-House-Lego-06

PopUp House je veoma prilagodljiv tako se želje vlasnika ili enterijeriste mogu lako ispuniti.

Pop-Up-House-Lego-07 Pop-Up-House-Lego-08

Krov kuće može biti ravan ili kos. Ako je ravan, može se napraviti i zeleni krov.

Pop-Up-House-Lego-09 Pop-Up-House-Lego-10

Pogledajte i kako izgleda kada Kinezi podignu kuću za tri sata.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

2 komentara

 1. Bojan Mandic

  Postovani
  Da li bi ste molim Vas malo pojasnili ustedu koju ostvaruje Vasa pasivna kuca?
  Citajuci tekst kroz glavu mi je prosla Vasa kalkulacija:
  cena materijala po m2 (uzecemo srednju cenu) 330 evra
  cena montaze po m2 1600 evra
  ——————-
  Pasivna kuca 100m2 193000 evra

  Klasicna grdanja 100m2 50000 evra

  Razlika u ceni 143000 evra

  Ako uzmemo u obzir da bi takvu jednu kucu kupio bracni par starosti 25g i koristio je narednih 50g sa razlikom u ceni od 143000 evra mogli bi da se greju i hlade tih 50g za 238 evra mesecno,
  Ispravite me molim Vas gde sam pogresio. Hvala

 2. Rodoljub Trkulja

  Cijena montaže, kako je napisano od 1300evra po m2 je enormna. Ili je po srijedi greška.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *