Izvođenje

Rapidna izgradnja: Kineska kompanija podigla kuću za tri sata

Kompanija ZhuoDa je za manje od pola radnog vremena skopila dvospratnu vilu od šest prefabrikovanih kocaka dobijenih tehnologijom 3D štampe.

U gradu Zijan u Kini, napravljena je kuća po principu LEGO kocaka. Prefabrikovani elementi stigli su na gradilište i tamo su velikom brzinom međusobno sklopljeni. Ipak, što je brzo, u ovom slučaju, nije i kuso. Naime, kuća je zahvaljujući materijalima koji se koriste pri 3D štampi, otporna na požare a pritom može da podnese zemljotrese magnitude 9.

3D-printed-villa-by-ZhuoDa-7

Ovako brza gradnja bila je moguća, naravno, zahvaljujući prefabrikaciji. Naime, preko 90 posto konstrukcije je bilo gotovo pre nego što je stigla na gradilište. Ovakav efikasan proces značajno štedi vreme pa su se samim tim smanjili i troškovi izgradnje na 2,5 do 4 hiljade juana što je oko 400 do 480 dolara po kvadratnom metru.

3D-printed-villa-by-ZhuoDa-2

3D štampačima potrebno je samo deset dana da urade celu kuću dok je za zidanje vile ovih dimenzija tradicionalnim metodama potrebno obično oko šest meseci.

3D-printed-villa-by-ZhuoDa-4

Kuća je sposobna da podnese jake zemljotrese zato što je rađena od modula, svaki s težinom od po 100 kilograma po kvadratnom metru, koji svaki za sebe nosi teret nezavisno. Opterećenje se prenosi na čeličnu ramovsku konstrukciju koja jedino nije rađena 3D štampom.

3D-printed-villa-by-ZhuoDa-9

Po završenoj 3D štampi, zidovi se oblažu dekorativnim strukturama a moguće je čak u smesu dodati i bilje tako da kuća ima ugrađenu aromaterapiju.

3D-printed-villa-by-ZhuoDa-11

Da se radi o veoma kvalitetnoj gradnji, govori i podatak da ova kuća može da traje i do 150 godina.

3D-printed-villa-by-ZhuoDa-10

Istog dana, građanima je bio omogućen pristup kući kako bi se sami mogli uveriti u kvalitet izgradnje.

3D-printed-villa-by-ZhuoDa-8 3D-printed-villa-by-ZhuoDa-5 3D-printed-villa-by-ZhuoDa-3

Pogledajte i kako je izgrađena zgrada od devet spratova za pet dana.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

6 komentara

 1. djurdje

  To mi treba… Samo da je od cigala 😉

 2. Draganna

  Koliken Kineza milion 🙂

 3. Ana

  Hoce li nasa tehnologija izgradnje dostici ovaj nivo? Bila bih prezadovoljna da se kod nas ovakav objekat sagradi za tri dana, nemora bas za tri sata…! 🙂

 4. pametnica

  „…kvalitetna gradnja….moze da traje do 150 godina.“
  Da li je ovo samo meni kontradiktorno? Pa koliko traju nasi manastiri i crkve? Sta je 150 godina za Evropu!? Kuca u kojoj zivim gradjena je pre vise od 100 godina i u dobrom je stanju jer je odrzavamo.

 5. Natasa

  6 meseci za zidanje takve kuće? Moja je veća, kvalitetnija, od cigala i izidana je za 3-4 meseca. Ništa joj ne fali. Cena gradnje je manja. Sendvič zid = dupla gradnja sa izolacijom između. Ok za napredak ali da ga malo nisu preterali? Sad još i građevinci da ostanu bez posla i svi da pređemo u IT vizarde. Super Ostaje još primena u industriji za masovnu proizvodnju. Na kraju balade će reći da je to ogroman utrošak energenata za pokretanje takvih štampača i opet će se vratiti na staro.

 6. Marko

  Posle dođe vuk i oduva kuću, o poplavama i zemljotresima da i ne govorimo 🙂

Ostavite odgovor

Obavezna polja *