Gradilište novog stadiona u Loznici; Foto: Drago Polić
Izvođenje

Masivne tribine i teren koji se greje za novi fudbalski stadion u Loznici

Nova sportska arena na zapadu Srbije je pod krovom! Pogledajte dokle su stigli radovi na stadionu u Lagatoru koji će moći ugostiti 8.000 gledalaca u sedištima sa naslonom za svakog.

Izgradnja savremenih stadiona u Srbiji sve je aktuelnija tema. Loznica je jedan od prvih gradova koji će uskoro dobiti nov fudbalski stadion, pored Bačke Topole i Leskovca.

Reč je o javnom objektu velikog gabarita kakvih u Loznici decenijama nije bilo u izgradnji, a koji je već vizuelno zainteresovao lokalne meštane i uveliko postao glavna tema lozničkih medija.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Stadion se nalazi u gradskoj četvrti Lagator; Foto: Drago Polić

Više od 8.000 sedišta sa naslonom

Budući simbol grada zadovoljavaće najvišu, četvrtu kategoriju UEFA standarda. U korak sa tim, biće obezbeđen smeštaj za nešto više od 8.000 gledalaca sa obavezno obezbeđenim sedištem sa naslonom za svakog, jer je stajanje u ovom slučaju zabranjeno.

Minimum propisanog prostora između tribina po dužini iznosi 105, a po širini 68 metara. Ova najviša kategorija podrazumeva i grejanje terena, ali i posebne smernice kada je reč o horizontalnoj i vertikalnoj osvetljenosti.

Na glavnoj, zapadnoj tribini naći će se i preko 100 VIP mesta, kao i posebna radna zona za medije, fotografe, TV komentatore i unutrašnji zatvoren TV sistem.

U okolini stadiona obezbeđen je pozamašan broj parking mesta; Foto: Drago Polić

Komunikacija posetilaca sa objektom obezbeđena je stepenicama i rampama sa sve četiri njegove strane.

Novi stadion nalazi se u gradskoj četvrti Lagator, u neposrednoj blizini kompleksa Sportskog centra. Uz njegovu južnu tribinu završen je pomoćni teren, na mestu nekadašnjeg lozničkog stadiona.

U okolini stadiona i pomoćnog terena obezbeđen je pozamašan broj parking mesta, a pristup je omogućen razgranatom mrežom saobraćajnica, ulicama Miloša Pocerca, Maksima Gorkog, Doktora Marina, ali i novoizgrađenim, za sada još neimenovanim putevima.

Komunikacija posetilaca sa objektom obezbeđena je stepenicama i rampama sa sve četiri njegove strane. Pogled u unutrašnjost gradilišta otkriva mnoštvo detalja.

Projekat novog stadiona u Loznici na Lagatoru potpisuje Pro-ing iz Novog Sada.

Zapadna tribina nosi najviše elemenata; Foto: Drago Polić

Tribine podeljene u dva nivoa

Tokom poslednjih mesec dana izvođeni su radovi na rovovima za drenažne cevi i instalacijama za odvodnjavanje. Preko njih upotrebljen je šljunak kao tampon sloj za drenažu, a kao završna komponenta očekuje se specijalni hibridni travnjak.

Stadion u ovom slučaju neće posedovati atletsku stazu, te će odnos gledalaca i dešavanja na terenu biti neposredniji. Masivne tribine su podeljene u dva nivoa i izrađene su kompletno od betona.

Zapadna tribina nosi najviše elemenata, poseduje izlaz za igrače, nišu za timske klupe i rezervne igrače, kao i prostor za konferencijske sale, TV studio i kancelarijski prostor. U njenim uglovima izvedeni su izlazi za mehanizaciju za održavanje terena.

Tribine su u potpunosti izgrađene od betona; Foto: Drago Polić

Na kapitele koji polaze sa betonskih tribina oslanja se čelična rešetkasta konstrukcija koja nosi krovni pokrivač, kontinuirano nad sve četiri tribine.

S druge strane, ni eksterijer ne daje ništa manje informacija. Lako se zapaža da istok i zapad poseduju više redova tribina koje se postepeno umanjuju ka jugu i severu. Zakrivljenje krovne konstrukcije prati opisanu dinamiku, dajući objektu poseban arhitektonski izraz.

Na kapitele koji polaze sa betonskih tribina oslanja se čelična rešetkasta konstrukcija koja nosi krovni pokrivač, kontinuirano nad sve četiri tribine. Posmatrano iz daljine, uočavaju se radovi na postavljanju hidroizolacije i finalno pokrivanje.

Prve utakmice očekuju se na proleće

U predstojećem periodu očekuju se radovi na postavljanju reflektorske rasvete, semafora na južnoj i istočnoj tribini, montaži stolica na gledaoce i travnate površine, kao i sve vrste završnih zanatskih radova. Rok za završetak izgradnje je februar 2023. godine i prve utakmice očekuju se već na proleće.

Iako se nov stadion nalazi na Lagatoru, koji mu uglavnom opisuje lokaciju, njegovo zvanično ime za sada nije poznato. Međutim, sigurno je da će Lozničani imati priliku da posećuju buduća sportska dešavanja, formirajući gradski simbol koji će biti prepoznatljiv i novim generacijama.

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

  1. Boban

    Nemam ništa protiv toga što se gradi stadion, čak i što je višestruko predimenziosan za realne redovne potrebe ovog grada. Nekada je neophodno malo „povući unapred“, možda to proizvede niz nekih događaja koji mogu pozitivno uticati na razvitak regije ili život ljudi. Lepo je kada reprezentacija može da odigra i negde van Beograda, ili kada ste u trci za organizaciju nekog evropskog takmičenja.

    Ipak, u delu teksta kada se pominje „pozamašan broj parking mesta“ moram da se zapitam na koja se to mesta misli? Na fotografiji koja je priložena vidi se tek desetak mesta, a ona su više u funkciji obližnje Vatrogasne i policijske stanice nego stadiona. Novoizgrađeni parking između stadiona i gradske bolnice sa stotinak mesta je svakodnevno krcat . Nadam se da će ti kapaciteti izdržati neku veću utakmicu reprezentacije recimo (jer gradskom klubu ovoliki stadion svakako ne treba) kada se iz okolnih mesta dovezu gledaoci a da to ne izazove potpuni kolaps gradskog saobraćaja. Pristupne saobraćajnice su već sada teško prohodne, kako će to izgledati – videćemo.

    Možda je lokacija stadiona mogla biti srećnije izabrana, ne znam.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *