Teren se spušta na dubinu od 25 metara; Foto: YouTube
Izvođenje

Podzemni teren na uvlačenje gradi se na stadionu Reala iz Madrida (video)

Novi teren kraljevskog kluba biće smešten u šest podzemnih nivoa koji dosežu dubinu od preko 25 metara, dok će kapacitet stadiona biti povećan na 85.000.

Zvanično najbolji fudbalski klub u 20. veku – španski Real Madrid – objavio je nedavno video koji prikazuje tekuće preuređenje svog stadiona Santijago Bernabeu, uključujući izgradnju podzemnog terena na uvlačenje.

Na snimku se vidi kako je spoljašnjost zakrivljene arene – koju renoviraju španski arhitektonski studiji L35 i Ribas & Ribas zajedno s nemačkim studijom GMP Architecten – nose grede duge 106 metara i teške 530 tona.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Teren u šest podzemnih nivoa

Unutar stadiona od 152.000 kvadratnih metara gradi se velika jama u kojoj će se nalaziti novi sistem za uklanjanje i skladištenje terena, piše Dezeen.

Teren na uvlačenje biće smešten u šest podzemnih nivoa koji dosežu dubinu od preko 25 metara i imaju podzemni sistem za navodnjavanje, kao i ultraljubičasto osvetljenje za travnjak.

Ovaj dizajn će omogućiti da se stadion koristi i za druge događaje, kao što su bejzbol i teniske utakmice, sa travom podeljenom na široke trake koje su postavljene ispod poda stadiona i podižu se hidrauličnim liftovima kada je to potrebno.

Kada renoviranje bude završeno, Santijago Bernabeu će takođe biti korišćen za održavanje koncerata i imaće kapacitet od 85.000 posetilaca, u odnosu na trenutni broj od 81.044.

Planirano je da renoviranje bude završeno 2023. godine; Foto: Twitter

Spoljašnjost zakrivljene arene nose grede duge 106 metara i teške 530 tona.

Njegova čelična fasada je dizajnirana da bude osvetljena tako da slike i informacije mogu da se projektuju na spoljašnjost stadiona, a imaće i krov na uvlačenje.

Jedan od najpoznatijih stadiona na svetu, Santjago Bernabeu, prvobitno je izgrađen 1947. godine, a dizajnirali su ga arhitekti Manuel Munjoz Monasterio i Luis Alemani Soler. Trenutno je drugi po veličini stadion u Španiji.

„Novi stadion će i dalje biti okruženje koje stvara emocije koje će ostaviti traga u budućnosti Real Madrida“, rekao je predsednik kluba Florentino Perez.

„Biće to najbolji stadion na svetu na kome ćemo ponovo videti da ćemo i na kraju ovog veka biti prepoznati kao najbolji klub. Ponudiće novi stadion, nasleđe i biti novi izvor ponosa za naše članove i navijače“, dodao je on.

Renovirani stadion imaće kapacitet od 85.000 posetilaca; Foto: Pixabay

Investicija teška 525 miliona evra

Renoviranje stadiona je odobreno 2016. godine, započeto je 2019. i očekuje se da će biti završeno 2023. godine, a cena čitavog projekta iznosi 525 miliona evra.

Da podsetimo, krajem prošle godine fudbalski klubovi Inter i AC Milan objavili su da će kultni San Siro biti zamenjen stadionom koji je dizajnirao arhitektonski studio Populous.

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *