Ovakav zid je otporan, a tekstura drveta će utopliti prostor i učiniti ga interesantnim. Izveden enterijer Sonje Brstine; foto: Igor Conić
Izdvojeno, Izvođenje, Video

Zid obložen drvetom – efektno enterijersko rešenje

Imate zid koji ne znate kako da dekorišete? Šta kažete na predlog da ga kompletno obložite u drvo?! Nije komplikovano. Pogledajte kako!

U enterijerima je bitno imati fokusnu tačku, odnosno, nešto što će privući pažnju posmatrača i nešto što će prostoru dati karakter. To može da bude i zid koji će biti dekorativan tako što će te ga obložiti univerom. Univer je relativno povoljan materijal koji osim za pravljenje nameštaja može poslužiti i za oblaganje zidova. Dovoljno je otporan, a njegova tekstura drveta će utopliti prostor i učiniti ga interesantnim.

Pogledajte kako se stavlja drvena obloga na zid:

Metalne spojnice sa zadnje strane služe za spajanje ploča za zid dok ih drveni keksovi spajaju jedan za drugi.

Za početak, potrebno je izabrati konkretan univer. Oni se mogu naći u najrazličitijih drvenim teksturama pa odaberite onaj dekor koji najviše odgovara vašem enterijeru. U našem primeru korišćen je Eggerov univer H3451 ST22 s tamnim kantom Egger Lava siva jer smo želeli da spojevi budu naglašeni.

Isecite ploče od univera u kvadrate, pravougaonike ili trouglove, a dimenzije odredite naspram veličine vašeg zida. Mi smo se odlučili za kvadratni oblik 60×60 cm od univera s teksturom drveta i ABS trakom u crnoj boji kako bi se dobio naglašen spoj ploča.

Svaka ploča na bočnim stranama mora biti izbušena za keksove, to jest, za drvene spojnice koje neće biti vidne kada se ploče postave na zid. Sa zadnje strane ploče se pričvrste metalne spojnice koje su ravne i koje će služiti za spajanje ploča za zid dok ih drveni keksovi spajaju jedan za drugi.

Mi smo se odlučili da ploče ređamo naizmenično u odnosu na teksturu drveta kako bi dobili dodatnu dinamiku zida. Dakle, jedna ploča horizontalno, jedna vertikalno s godovima i tako ponavljati u šahovskom polju.

A ako imamo ugao?

Ukoliko imate ugao zida, najbolje da postavite prvo ugaone ploče. Ugao treba da je rešen gerovanjem, to jest, zasecanjem ploča pod 45 stepeni. Od njih razmerite zid i postavite sledeću ploču na ivici zida.

Ako imate ugao, prvo postavite ploče na njega sa gerovanim elementima; Enterijer Sonje Brstine; foto: Igor Conić

Od tiplanja do održavanja

Nakon obeležavanja pozicije, obeležite mesto za bušenje i ubacite tiplu. Postavite prvu ploču zavrtanjem šrafa u tiplu. Obavezno libelom proveravajte pravce!

Postavite sledeću ploču, obeležite mesta bušenja. Sklonite ploču i ubacite tiple, a zatim postavite ploču i ubušite. Ploče ređajte jednu pored druge do kraja zida.

Ukoliko imate utičnicu, kao u našem slučaju, izbušite rupu na ploči na mestu utičnice i montirajte je na oblogu.

Kada ste došli do poslednje ploče, nju nećete moći spojiti tiplama jer joj nećete moći pristupiti. Zbog toga je najbolje da nju zalepite za zid pa je naš savet da poslednju ploču ostavite onu u uglu pri vrhu.

Zbog održavanja, zid od univera nije išao do poda već je podignut i postavljen na soklu.

Koliko to košta?

Cene ploča univera se kreću od 10 do 22 evra po metru kvadratnom. Dakle, odabir dezena drveta će u velikoj meri uticati na cenu. Cena kantovanja u proseku je 1,5 evra/metru dužnom. S obzirom na to da imamo po metru kvadratnom oko 6 metara dužnih kanta (za ploče dimenzija 60×60 cm) kantovanje po kvadratu drvene obloge će izaći oko 9 evra. Naravno, ako su ploče iz kojih slažete zid manje, cena će biti veća jer je više kantova. Dok dodamo tiple, keksove i ostali materijal, cena drvene obloge izađe na kraju od 20 do 35 evra po kvadratu ukoliko je sami isprojektujete i zasučete rukave.

Suma summarum

 • univer ploče: od 10-22 evra /m2
 • kantovanje: oko 9 evra/m2
 • dodatni materija: oko 6 evra/m2
 • Cena: od 25 do 40 evra/m2 (cena materijala, bez ruku majstora)

Dodatni savet enterijeriste

Ako ste postavili zid od drveta, savetujem da neki komad nameštaja izvedete u istom univeru kako bi zid i nameštaj povezali u vizuelnu celinu. Mi smo se odlučili da otvorenu policu i ploču trpezarijskog stola izvedemo u istom materijalu. Napomena: Ovaj komad nameštaja nemojte postaviti direktno ispod zida od univera jer se neće videti. Pogledajte kako izgleda ceo stan s ovim zidom od drveta:

Domaći stan sa skandinavskim duhom

Ako vam se dopala naša ideja, skicen blok i alat u ruke. Srećan rad!

 

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

3 komentara

 1. kamen struganik

  Lep rešenje, mada je atraktivnije zid obložen prirodnim kamenom.

  1. Pedja

   Stvar ukusa 🙂

Ostavite odgovor

Obavezna polja *