Suština je u detaljima, odnosno, u ABS trakama
Nameštaj i oprema

ABS trake: Stolarski detalj koji pravi razliku u kvalitetu nameštaja

Koje sve debljine traka postoje, koje su cene kantovanja i kako one utiču na vizuelni kvalitet nameštaja pravljenog po meri? Saznajte u našem vodiču!

Izrada nameštaja po meri je završni deo svakog opremanja enterijera pa ga je zato važno kvalitetno sprovesti kako bi se dobili dobri krajnji rezultati. Međutim, na izgled nameštaja ne zavisi samo odabir tekstura univera i njegovo uklapanje s ambijentom već i detalji koje samo na prvi pogled deluje kao sitnice. Zapravo, suština je u detaljima, odnosno, u ABS trakama.

Da li je ABS traka isto što i kant traka?

ABS traka je jedna vrsta kant trake. Pored ABS-a, univer može da se kantuje sa PVC trakom koja se nešto teže oblikuje od ABS-a. Takođe, postoji i melaminska traka koja je nešto nekvalitetnija, lepi sa peglom i nije potrebna kant mašina za lepljenje. Ipak, prilikom pravljenja nameštaja, najučestaliji kant je upravo ABS traka.

Cena ABS traka

Cena ABS trake je različita za različite teksture (dekor drveta ili jednobojan) ali prosečna cena iznosi 50 dinara po metru. Ovo je cena materijala bez troškova lepljenja.

Primer razlike ABS trake od 1 i 2 mm

Cena kantovanja

Iako zavisi od aktuelne ponude i veličine projekta, cena uslužnog kantovanja kreće se od 120 dinara po metru dužnom za obično kantovanje, do 180 dinara za kantovanje predfrezerom. Razlika između ova dva tipa je u tome što se kod običnog kantovanja dimenzija kantovanog elementa mora smanjiti za debljinu kant trake (na primer, 2 mm). Dakle, ako ploča treba da bude dimenzija 100×100 cm i kantujete je sa sve četiri strane, sama ploča univera bez kant trake mora biti dimenzija 99,6×99,6 kako bi nakon sto na svaku stranu dodate po 2 mm kant trake dobili konačnu dimenziju 100×100 cm.

Sa kantovanjem predfrezerom (dodatak na kant mašinu koji imaju uglavnom novije kantarice) za ploču 100×100, univer se seče u istoj dimenziji, a mašina skida sloj ploče u debljini kant trake tako da se nakon lepljenja dobija istu veličinu ploče 100x100cm.

Osim ova dva načina, postoji i nova tehnologija lepljenja, a to je lasersko kantovanje koje se pojavilo od skora. Ono je orijentaciono duplo skuplje od običnog.

Koje debljine ABS traka postoje

Postoje tri debljine ABS traka: od 2 mm, 1 mm i 0,4 mm. Najčešće se koristi onaj od 2mm koji je i najčvršći i s njim najteže dolazi do oštećenja. Ipak, zbog estetskih razloga uvedene su i tanje ABS trake koje su i povoljnije. One se koriste za da bi se dobio lepši nameštaj jer ABS trake 2 mm u svom preseku uvek imaju neku od osnovnih uni boja koje ne izgledaju lepo kod univera u teksturi drveta jer se dobija rund u drugom koloritu.

Kako bi spoj kant trake i univera dio još diskretniji, na tržištu su se pojavile ABS trake od 0,4 mm. Na ovim kant trakama rund na spoju skoro da ne postoji. Koristi se najčešće za drvo-dekore i postizanje ujednačenog izgleda ploče.

ABS od 2 mm
ABS od 2 mm
ABS od 1 mm
ABS od 1 mm
ABS od 0,4 mm
ABS od 0,4 mm

 

Savet arhitekte

Za lepljenje ABS traka kantaricama koristi se klasičan bezbojni lepak u granulama. Ukoliko se ovaj lepak koristi na belom univeru i beloj ABS traci spoj će se videti kao siva linija i delovaće neuredno. Zbog toga je mnogo bolje koristiti beli lepak jer se on neće videti, odnosno, neće postojati siva linija na spoju, pa će i sam nameštaj izgledati mnogo urednije i preciznije.

foto: Gradnja.rs

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *