Svetski projekti

Zavirite u kuću široku svega 1,8 metara

Skučeni stambeni prostori u prenaseljenom Japanu nadaleko su poznati, te nije retko da tamošnje arhitekte pokušavaju da prevaziđu taj izazov na različite inovativne načine. 

Arhitekte iz biroa YUUA Architects & Associates osmislile su projekat moderne kuće u japanskom gradu Tošima koja se prostire na ukupno 80 kvadrata, što je izuzetno zanimljivo jer je široka samo 1,8 metara. Enterijer prati open-space koncept što je bilo moguće postići zahvaljujući brojnim modularnim rešenjima i mudro iskorišćenom prostoru. Pogledajte kako to izgleda:

Budući da su prostorije u kući naslagane na različitim nivoima, ne možete a da ne odolite utisku da je glavna inspiracija za dizajn ove kuće bio Tetris.

Budući da su prostorije u kući naslagane na različitim nivoima, ne možete a da ne odolite utisku da je glavna inspiracija za dizajn ove kuće bio dobri stari Tetris. Međutim, prozori duž fasade i na krovu omogućavaju sasvim dovoljno svetla da prostorije deluju veće nego što zapravo jesu, a pritom pružaju neophodnu prirodnu ventilaciju.

Konstrukcija kuće je napravljena od čelika, sa temeljom od betona. U dizajn kuće uključena su i neka praktična rešenja. Na primer, vodovodne cevi su skroz vidljive kako bi, u slučaju popravke, lako moglo da im se pristupi.

Pogledajte kompletan plan kuće u posebnoj galeriji:

 

Iznuđena rešenja

Projekti poput ovog arhitektama obično predstavljaju veliki izazov jer vrlo skučeni prostori treba da se opreme tako da se u njima komotno živi. No, zbog povećanih cena nekretnina u Tokiju i okolini, te učestaloj praksi deljenja parcela, tamošnji projektanti se sve češće susreću sa ovakvim iznuđenim rešenjima. Nekom se sviđa, nekom ne – jednostavno tako je moralo biti.

Foto: Sobajima, Toshihiro

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *