U toku je glasanje za najlepšu zgradu Beograda. Jeste li već glasali?
Izbor za najlepšu zgradu u Beogradu

Zgrada HVB banke u užem izboru za najlepšu zgradu Beograda

Objekat u kojoj je sada smeštena Unicredit banka nalazi se na našoj listi od 20 zgrada u Beogradu izgrađenih u poslednjih 25 godina od kojih ćemo, zajedno s vama, izabrati jednu – najlepšu!

Po projektu Branislava Mitrovića u Rajićevoj 27, u samom srcu prestonice, 2002. godine nikao je impozantan objekat koji je svojim arhitektonskim oblikovanjem postavio standarde na koji su se kasnije nadovezivali drugi objekti poput tržnog centra Rajićeva.

Veštim oblikovanjem zgrade i poštovanjem arhitektonskih kvaliteta postojećih objekata i ambijenata, vodeći se principom interpolacije da ne treba kopirati staro već uvoditi savremeno, nastao je objekat čijom fasadom dominiraju kolonade koje nose nadstrešnicu – koja je ujedno i najprepoznatljivi element cele kompozicije.

Fasadom dominiraju kolonade koje nose nadstrešnicu – koja je ujedno i najprepoznatljivi element cele kompozicije.

Zidovi i kolonade, formiraju istovremeno i javni prostor, kao deo pjacete, i privatni prostor, kao deo visokog hola, čime je ostvaren nivo komunikacije koji godi i pešaku ali i korisnicima ovog objekta.

Upravno-poslovna zgrada HVB banka, Rajićeva 27; Autor: Branislav Mitrović, 2002, foto: Miloš Martinović

Glasajte sada!

Zgrada HVB (sadašnje Unicredit) banke nalazi se u užem izboru za najlepšu zgradu u Beogradu u poslednjih 25 godina. Ukoliko želite da date ocenu za nju kao i za sve druge zgrade s našeg spiska, možete započeti glasanje ovde, dok više informacija o Izboru za najlepšu zgradu u Beogradu možete pročitati na ovom linku.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *