Izbor za najlepšu zgradu u Beogradu

Zgrada RTV Pink: Kandidat za najlepšu beogradsku građevinu

Delo arhitekte Aleksandra Spajića iz 2001. godine nalazi se na listi zajedno sa 20 odabranih zgrada u prestonici izgrađenih u poslednjih 25 godina. Ocenite ih!

Zgrada RTV Pink je građevina oko koje se, kada je podignuta, digla velika prašina… koja se ni danas nije slegla. Ona je svojevremeno bila na udaru javnosti ne samo zato što je to bio prvi objekat na Dedinju koji je podignut posle dugo godina, već i što je ona svojim oblikom i materijalizacijom bila nešto sasvim novo u beogradskoj arhitekturi. Iako je deo struke bio dosta rezervisan prema njenoj pojavi, istoričar umetnosti Zoran Manević u časopisu Arhitektura je to delo okvalifikovao kao „najznačajniji primer javnog objekta koji se pojavio u našoj sredini.

Total-dizajn koji opravdava krilaticu svake medijske kuće: ne menjajte kanal. U ovom slučaju: kanal arhitekture.

I zaista, arhitekta Aleksandar Spajić je, inspirisan delima Ričarda Rodžersa i Normana Fostera, u velikom stilu demonstrirao kvalitete haj-tek stila, sagradivši sjajnu, funkcionalnu građevinu koja sa spoljašnje strane oslikava njen enterijer. „Total-dizajn koji opravdava krilaticu svake medijske kuće: ne menjajte kanal. U ovom slučaju: kanal arhitekture“, napisao je o ovoj zgradi Mihajlo Mitrović u knjizi Arhitektura Beograda 1950-2012.

Zgrada od aluminijuma od skoro 4.000 kvadrata, koja zaista i podseća na svetlucavi televizijski prijemnik, bila je eksponat na Venecijanskom bijenalu, a dobila je i Priznanje 23. Salona arhitekture za ostvaren visok domet u arhitekturi 2001. godine.

Poslovna zgrada RTV Pink, Neznanog junaka 1, Autor: Aleksandar Spajić; godina: 2001; foto: Miloš Martinović

Koja je vaša ocena?

Zgrada Pinka nalazi se u užem izboru za najlepšu zgradu u Beogradu izgrađenih u poslednjih 25 godina. Ukoliko ste spremni da podelite ocene za svih 20 zgrada glasanje možete započeti ovde. Dodatne informacija o Izboru za najlepšu zgradu u Beogradu možete pročitati na ovom linku.

Druge zgrade sa spiska:

> Započnite glasanje

 

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *