Vrtić na Ceraku po projektu bračnog para Marušić
Izbor za najlepšu zgradu u Beogradu

Marušićev vrtić Plava ptica u trci za najlepšu beogradsku lepoticu

U naselju Cerak, 2011. godine nikao je vrtić koji je pobrao brojne nagrade i priznanja. Ove godine ponovo je u žiži javnosti jer je se nalazi u izboru za najlepšu zgradu izgrađenu u poslednjih 25 godina.

Po projektu Milenije i Darka Marušića u Ceraku je podignuta kombinovana dečija ustanova Plava ptica. U pitanju je izuzetno arhitektonsko delo kojim su se postavili novi kriterijumi u projektovanju i realizaciji objekata javne namene u Srbiji.

Ova građevina nije značajna samo zbog svojih izuzetnih estetskih i funkcionalnih vrednosti, već je takođe od izuzetnog značaja jedna skrivena, posebna vrednost ovog prostora – njegova edukativna vrednost. Autori su sami naveli da je ideja vodilja u projektovanju, građenju i opremanju ove kuće za decu bila inspirisana jednom švedskom poslovicom koja glasi: Dete ima tri učitelja: prvo – drugu decu, drugo – učitelja i treće – prostor.

Dete ima tri učitelja: prvo – drugu decu, drugo – učitelja i treće – prostor.

Vrtić Plava ptica osvojio je godišnju nagradu Udruženja arhitekata Srbije za najuspešnije delo iz oblasti arhitekture za 2011. godinu jer kako se navodi u saopštenju žirija „predstavlja značajan korak u približavanju društva tokovima savremene arhitekture, promovišući je kao značajan i uticajan fenomen koji učestvuje u kreiranju opšteg kulturnog ambijenta.“

Kombinovana dečija ustanova Plava ptica, naselje Cerak; autori: Darko Marušić, Milenija Marušić; godina: 2011; foto: Miloš Martinović

Koliko visoko može da leti Plava ptica?

Vi ste pitate! Čekamo vaše glasove u Izboru za najlepšu zgradu u Beogradu izgrađenu u poslednjih 25 godina. Glasajte ovde.

Šta je još na spisku?

Započnite glasanje

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *